Mam takie pytanko jak elegancko obliczyć ilość dni pomiędzy dwiema datami. Wiem, że temat był wielokrotnie poruszany, ale nie jest on nadal rozwiązany w 100%. Wiem też, że można obliczć różnice w czasie unixowym i podzielić to przez 60*60*24 i wstawić wynik do funkcji floor(); Jednak moim zdaniem nie rozwiązuje to problemu w 100%. Chodzi mianowicie o zmianę czasu na letni lub zimowy. Do funkcji mktime() można przekazać jako parametr czy jest to czas letni czy zimowy.
Cytat
Argument letni/zimowy może być ustawiony na 1, jeśli to czas zimowy, lub 0 jeśli letni, lub -1 (domyślnie) jeśli niewiadomo, czy letni czy zimowy. Jeśli niewiadomo, PHP spróbuje ustalić to samodzielnie. Może to powodować nieoczekiwane (ale na pewno poprawne) wyniki.
Jednak nie rozumiem jak to działa. Jeśli data początkowa (ta od której zaczynamy liczyć) była w czasie letnim, natomiast aktualna data (ta do której liczymy)jest w zimowym to co? Chodzi mi o to, że ilość godzin (sekund) pomiędzy datami nie rozwiązuje problemu ze względu na przesunięcie godziny 2 razy w roku. Na upartego można i by sprawdzić, która data była w jakim i odpowiednio modyfikować wyniki, ale chodzi o jakiś prosty patent

Pozdrawiam