Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SuSE 10.2 + Instalacja PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
webik
Witam

Mam problem mam zainstalowanego Linuxa SuSE 10.2... Apache 2.0 MySQL 5 i chce wykonac upgrade PHP do 5

wykonuje cos takiego

Kod
./configure --enable-versioning
--with-layout=GNU
--with-config-file-scan-dir=/usr/local/etc/php
--enable-libxml
--with-gd
--with-mysql
--enable-sockets
--enable-mbstring
--enable-soap
--with-pcre-regex
--with-libxml-dir=/usr/local
--enable-reflection
--program-prefix=
--disable-path-info-check
--with-regex=php
--with-zend-vm=CALL
--enable-debug
--enable-zend-multibyte
--disable-ipv6
--prefix=/usr/local

Otrzymuje wszystkie dobre komunikaty w shell'u tylko jeden najwazniejszy nie a brzmi on:
Kod
checking for specified location of the MySQL UNIX socket... no
checking for MySQL UNIX socket location... /var/lib/mysql/mysql.sock
configure: error: Cannot find MySQL header files under yes.
Note that the MySQL client library is not bundled anymore!

Co jest nie tak.... W sumie chodzi tylko o dodanie obslogi MySQLa

Pozdrawiam
styx
Pozdrawiam

Ten komunikat który otrzymałeś twierdzi że nie może znaleźć mysql-a. Chyba nie instalowałes mysql-a i php-a z płyt su-se. Spróbuj kompilować php podając ścieżke do mysql np.
--with-mysql=/usr/local/mysql
,albo dodaj ścieżke w shellu za pomocą export
webik
witam

wiem ze chodzi o sciezke do mysql'a tylko nie wiem jakich on konkretnie plikow poszukuje... bo znalazlem kilka katalogow ktore zawieraja pliki mysql'a... Poparawnie zainstalowalem z plyty SuSE i Apache i MySQL5 nawet php sie zainstlaowalo tylko nie bylo wsparcia dla MySQL... Wiec chciałem samemu go do instalowac... Wlasnie nie wiem jaki katalog ma byc... Probowalem z 2 albo 3 ale to nic nie dawalo caly czas ten sam komunikat.... moze nalezy do tych innych odniesc sie... nie wiem... MySQL chodzil poprawnie po instalacji bo jak w shell'u go uruchamialem to bylo ok... zmienialem hasła tworzyłem bazy i tabele... ale coz mnie z tego jak nie moglem sie polaczyc przez php5

Dzieki za posta...

pozdrawiam
styx
Jeżeli się dobrze orientuje to kompilatorowi chodzi o plik mysql_config. Jeżeli z schell-a możesz uruchomić ten plik tzn. że php powinien skompilować się z mysql-em bez podawania ścieżki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.