Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php +mysql] Tabela piłkarska :)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pioch
Witam Wszytskich

Zastanawia mnie pewien problem, w jaki sposób można stworzyć tabele piłkarską... jesli posiadam tylko terminarz ze spotkaniami oraz wyniki meczów... Wiem ze to możliwe ... Chociazby serwis 90minut.pl

Dałbym sobie ręke uciaść ze to php+mysql smile.gif))

Prosze o rade, pomoc jak do tego się zabrac smile.gif)
Darti
Co do Twoich rąk to nie szafuj nimi tak luzacko, bo może być PHP + (inna niż MySQL baza) winksmiley.jpg

1. Wypisz sobie elementy funkcjonalne, jakie chcesz żeby program spełniał ( jakie możliwości ma mieć program), zrób diagram hierarchii funkcji.
2. Zrób model zależności funkcji elementarncyh
3. Zrób szczegółowe definicje poszczególnych obiektów, funkcji, encji
4. Ustal związki obiektów, encji
5. Struktura bazy danych
6. Ogólna struktura programu
.
.
.
.
n. Pisanie kodu
n+1 testy i poprawki
n+2 wdrożenie
pioch
Witam

Początek juz wiem, w zasadzie to zribiłem taka tabele bardzo prosta mtoda , mianowicie mam baze danych w której mam : id, klub, miejsce, pkt, bramki, wygrane, przegrane itp

Ale ręcznie trzeba zmieniać zdjęcia , dopisywac punkty itp

A ja sie zastanawiam jak mam terminarz , czyli druzyna a 1:0 druzyna b czy moze taka tabela piłkarska się sama aktualizować questionmark.gif
janusz.master
Wiem ze temat stary ale moze sie przyda:

skrypt ze strony gajdaw

jest tam duuuuuuuzo gotowych przykladow(google codesearch się przydaje biggrin.gif)
ja sam szukałem długo i dopiero dzieki tej stronie dowiedziałem się wielu ciekawych rzeczy o zapytaniach
Pozdro
henio
  1. <?php
  2. include("funkcje.php");
  3. include("baza.php");
  4. naglowek("Tabela");
  5.  
  6. $wynik = mysqli_query($mysql, "SELECT * FROM druzyny WHERE sezon = 20062007");
  7. $teamy = mysqli_num_rows($wynik);
  8. echo "<table><tr><th>Miejsce</th><th>Drużyna</th><th>Mecze</th></tr>n";
  9.  
  10. for ($i=0; $i<$teamy; $i++)
  11. {
  12. $rekord = mysqli_fetch_assoc($wynik);
  13. $wyniczek = mysqli_query($mysql, "SELECT * FROM terminarz20062007 WHERE (gospodarz LIKE ".$rekord['druzyna']." OR gosc LIKE ".$rekord['druzyna']." AND wynik IS NOT NULL)");
  14. $mecze = mysqli_num_rows($wyniczek);
  15. echo "<tr><td>".($i+1).".</td><td>".$rekord['druzyna']."</td><td>".$mecze."</td></tr>n";
  16. }
  17. echo "</table>";
  18. ?>

Powinno mi wyswietlać liczbę meczów (tj. 30) ale wyświtla mi:

Warning: mysqli_num_rows() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in C:\Program Files\Apache Group\Apache2\htdocs\admin\tabela.php on line 16

Nie wiem w czym jest błąd
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.