Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z DIV'em.
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
LBO
Podjąłem się dla kolegi, przerobienia jego strony (index) na beztabelkowy layout o identycznym wyglądzie. Strona mi sie nie podoba, ale przysługa to przysługa.
Oryginalna strona jest Tu.
Natomiast moja Tutaj.
Problem mam z tym gradientem (żółć-czerwień) po prawej. W Firefoksie wypozycjonowałem bez problemu, natomiast w IE cała strona sie rozjeżdża.
Standardowo posiadam 2 arkusze stylów - jeden dla przeglądarek zgodnych ze standardami i drugi dla IE z poprawkami. Gradien o którym wspomniałem umieściłem w osobnym DIVie (#helper) i teraz stanąłem w miejscu (prawie na finiszu :/). Wielu rzeczy próbowałem - na aktualny stan mojej wiedzy - zmieniać atrybut position, zmieniać położenie #helper w DOM, ale nie potrafię tego dokończyć.

Z góry dziękuję za pomoc.

Cheers
gekon
Troszkę kiszka. tak sobie oglądałem i zauważyłem, że #container ma wysokość tylko 123px (czyli taką jak #header) - wniosek, nie posprzątałeś (clear) na dole po sobie. A co do gradientu to ja bym to wrzucił właśnie do tła #container.
LBO
Dzięki Wielkie! Zrobione i to w samym CSS - nigdy sie nie przekonałem do nadmiarowych znaczników.

Teraz mam kolejny problem. Chciałem stronę (#container) wycentrować w pionie i poziomie. Użyłem do tego przykładów Riddle'a. I coś nie wyszło :/
Pomógłbyś mi?

Z góry dziękuję.

Cheers.

edit:

Namieszałem :/ Zacząłem się bawić i coś popsułem. W Firefoksie i Operze mam (powiekszoną) pustą przestrzeń po prawej stronie #container. W IE pusta przestrzeń pojawia się pod nim.Nie wiem co się stało.
gekon
No, jak przykłady Riddle'a nie pomogły to nie jest dobrze smile.gif Nie wiem dlaczego Ci nie działają. Zauważyłem jeszcze, że CSS jest w UTFie ale z BOMem - lepiej zakodować bez BOMa.
LBO
Cytat(gekon @ 27.04.2007, 09:24:54 ) *
No, jak przykłady Riddle'a nie pomogły to nie jest dobrze smile.gif Nie wiem dlaczego Ci nie działają. Zauważyłem jeszcze, że CSS jest w UTFie ale z BOMem - lepiej zakodować bez BOMa.

BOM usunąłem (do szybkich edycji używam SciTE'a - nie ma on niestety opcji usuwania BOM sad.gif ).
Z tą przestrzenią po prawej stronie sobie poradziłem (#covers nie miał ustalonej szerokości, używał domyślnej i rozjeżdżał stronę - za szeroki był).
Wziąłem się za centrowanie. O ile w Firefoksie i Operze działa bez problemu, to jak zwykle IE krzyczy o pomstę do Boga. W IE utworzyła się nadmiarowa przestrzeń na dole strony - wiesz jak to zlikwidować?

Przypominam link do tej strony.

edit:

I jeszcze małe pytanko: Jak mój kod wygląda od strony semantycznej?
Adres e-mail, otoczę <address />. Coś jeszcze?
Nie jestem pewien, ale czy część #kontakt nie powinna być listą uporządkowaną, albo listą definicji (ulica, miasto, tel., fax etc.)?
gekon
Nie wiem, semantyka jest sprawą dośc umowną. Ja bym to zrobil zwykłymi akapitami. A co do wyśrodkowania to IE nie rozumie display: table; i pochodnych.
x3m
W Operze 8.5x sie sypie lekko smile.gif
gekon
Opera 8.5 to staroć smile.gif
x3m
Cytat
Opera 8.5 to staroć

Idąc Twoim tokiem rozumowania @LBO nie powinien martwić się od IE6. rolleyes.gif Może i staroć ale kod powinien być kompatybilny wstecz.
EOT
gekon
Uważam uzytkowników Opery za świadomych tego co robią. Więc jeżeli ktoś świadomie zostaje przy wersji dużo starszej od aktualnej to sam jest sobie winien.
LBO
Cytat(gekon @ 27.04.2007, 17:26:08 ) *
[...] A co do wyśrodkowania to IE nie rozumie display: table; i pochodnych.

Użyłem hacka Riddle'a (style-ie.css) i powinno działać, a tu klops.

Co do Opery, zaraz się tym zajmę - to samo było w IE.

Może mi ktoś powiedzieć jak sprawa wygląda z IE7?

edit:

Jak zrobić hacka tylko dla Opery poniżej 9? Cholera, kiedyś widziałem cały artykuł na ten temat, ale nie mogę znaleźć.
revyag
LBO - nie warto. Wystarczy przejrzeć statystyki na ranking.pl. Opera 8.5 to 0.7% użytkowników. Odliczają boty, wyjdzie wartość bliska błędowi statystycznemu smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.