Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Pewien problem z Cookie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
madlung
Wlasnie jestem w trakcie pisania systemu logowania opartego na cookie, i zauwazylem cos zlego. Napisalem w phpie sobie zeby mi wyswietlalo komunikat czy cookie jest czy nie go nie ma:

1. <?php
  2. if (isset($_COOKIE['login']))
  3. {
  4. echo 'cookie istnieje';
  5. }
  6. else
  7. {
  8. echo 'cookie nieistnieje';
  9. }
  10. ?>

Kiedy usuwam cookie badz poprzez php badz tez poprzez normalne skasowanie go w folderze z cookami, to po odswiezeniu przegladarki badz powrotu do tej strony nadal wyskakuje mi komunikat "cookie istnieje"(chociaz wartosci zmeinnej przypisanej cookie nie ma - czyli dobrze bo ono nie istnieje) , dopiero po zamknieciu calkowicie przegladarki i odpaleniu jej na nowo wyskakuje mi komunikat jakiego sie spodziewalem czyli "cookie niestnieje". I tu pojawia sie moje pytanie? dlaczego tak sie dzieje? co trzeba
zrobic lub co napisac aby nawet po normalnym odswiezeniu strony nie widzial juz tego cookie bo przeciez zostalo ono skasowane.. a teraz trzeba po prostu odpalac przegladarke na nowo zeby mi wskoczyl komunikat ze cookie nie istnieje!

Dzieki za zainteresowanie!
Balon
w jaki sposób usuwasz cookie ?

1. <?php
  2. $value = 'something from somewhere';
  3. setcookie('TestCookie', $value, time()+3600); /* expire in 1 hour */
  4.  
  5. // set the expiration date to one hour ago
  6. setcookie ('TestCookie', '', time() - 3600);
  7. ?>

Prosto z manuala winksmiley.jpg

Spoko winksmiley.jpg
madlung
usuwam cookie poprzez setcookie('login') (wyczytalem ze poprzez samo wpisanie nazwy cookie bez wartosci jemu przypisanej je kasuje) i dziala to i widac ze cookie to jest kasowane w folderze z cookami. Nie robilem tym sposobem co przedstawiles czyli z przeciwnym czasem trwania. Jak bede w domu to sproboje je kasowac twoim sposobem idam znac.

dzieki balon! pomoglo!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.