Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Dodawanie rekordów do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Telside
Witam. Mój kłopot polega na tym, że do bazy dodają się podwójnie te same dane (przy pojedyńczym wciśnięciu guzika z formularza). Przedstawiam tu jedynie fragment kodu i myślę, że ten najważniejszy. Zależy mi na tym, żeby cały proces odbywał się za pośrednictwem tylko jednej strony.
  1. <?php
  2. if ($_GET['zmiana']=='edycja'){
  3.  //wyswietlam tutaj ten wiersz ktory chce edytowac -> dziala 
  4.  }
  5.  
  6. if ($_GET['zmiana']=='edytuj'){
  7.  //tutaj nastepuje juz faktycznie edycja -> dziala  
  8. }
  9.  
  10. if ($_GET['zmiana']=='dodawanie'){
  11. escape();
  12. $zapytanie = "INSERT INTO newsy (idnew,tytul,tresc) VALUES (null, '".escape($_POST[tytul])."', '".escape($_POST[tresc])."')";
  13. $wykonaj = mysql_query ($zapytanie);
  14. if (mysql_query ($zapytanie)){
  15.  //pisze tutaj ze sie udalo
  16.  }
  17. else {
  18.  //pisze ze sie nie udalo
  19.  }
  20.  }
  21. else {
  22. //tu jest formularz ktory wyswiela mi sie na samym poczatku
  23. }
  24. ?>

Próbowałem kombinować z unset (post/get) ale coś mi nie wychodzi. Funkcja escape() to ucieczkowa funkcja mysql_real_escape_string zaproponowana mi przez jednego z forumowiczów (jeszcze raz dzięki). Pewnie błąd jest przedszkolny, no ale ja jego nie widzę. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam
wipo
  1. <?php
  2. $wykonaj = mysql_query ($zapytanie);
  3. if (mysql_query ($zapytanie)){
  4. ?>

Problem jest w tym że 2 razy wykonujesz zapytanie
Albo usuń to pierwsze albo zmień drugie na
  1. <?php
  2. if ($wykonaj){
  3. ?>
Telside
Niestety to nie pomaga. Mogę w ogóle usunąć tą część dotyczącą wpisu, że dodanie się udało, ale to też nic nie daje.
wipo
wg tego kawalka kodu co pokazałeś to wpisujesz do bazy 2 razy to samo - czyli działa prawidłowo.
Pokaż może ten zmieniony kawałek co podobno nie działa
Telside
Już działa, wpisałem to tam gdzie nie trzeba pierwszym razem. Dzięki wielkie. Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.