Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: najlepsze bazy
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
linuxoida
Mam takie jedno pytanko. Jakie bazy danych są najlepsze, pod wzdędem wydajności?
Cezar708
a co jest lepsze? Osobówka czy TIR?

Napisz do czego chcesz użyć tej bazy. Jeśli mały projekt to najlepiej weź MySQL 4.x, jeśli większe... to jest naprawdę szeroki wachlarz usług...
kicaj
Z tego co sie slyszy to baza Oracle jest najlepsza, najczesciej wykorzystywana przy bardzo duzych projektach, niestety nie uzywalem, wiec nic wiecej nie wiem...

Widze ze jestes raczej poczatkujacym wiec zainteresuj sie MySQL / PgSQL
Vogel
postgres na poczatek moze przytloczyc. mysql. postgres potme - warto, super baza winksmiley.jpg
linuxoida
Chodzi mi tutaj o wydajność. Jakie są różnice pomiędzy tymi bazami. Wiem, że MSSQL jest kosztowny, ale czy jest on wydajny tak jak inne bazy?
prond
Oracle na pewno jest bardzo wydajny :
- nie ma problemów z dużymi zbiorami danych (np.: łączenie, zliczanie itp. tabelek z wieloma milionami wierszy, takich po parę giga)
- nie ma problemów z zastosowaniem Oracle do systemów OLTP (dużo transakcji na raz i bardzo często)
- kosztowne jest skalowanie systemu w celu poprawienia wydajności (licencja od procka)
Nigdy jednak nie testowałem wydajności Oracla (byłem w firmie programistą, a nie adminem baz danych).

Jeżeli chodzi o MySQL i PostgreSQL to warto poczytać artykuł na http://tweakers.net/reviews/657/6.
Wydaje się być dość wiarygodny, ponieważ np. na http://www.mysqlperformanceblog.com/2006/1...sql-benchmarks/ koleś zwrócił uwagę na problem z wykorzystaniem zasobów sprzętowych przez MySQL'a.

Do pracy na bardzo dużych zbiorach danych masz SASa, ale to już trochę inna bajka.

Z mojego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że opinia jakoby MySQL był dużo szybszy PostgreSQL jest raczej mitem. Ja w moich aplikacjach mam lepsze wyniki dla PostgreSQL niż MySQL'a. Pewnie jest to kwestia wykorzystania podpowiedzi dla optymalizatora zapytań, odpowiednich indeksów i innych zabiegów.

Wiele testów jakie widziałem porównywało PostgreSQK 7.4 (dopiero ostatnio deweloperzy poprawili znacznie wydajność) z MySQL wykorzystującym tabelki MyISAM (są szybkie, ale jak z nich korzystasz to masz "prawie bazę danych", no a prawie robi sporą różnicę).
Ponadto wiele można mieć uwag do ustawień w tych testach (brak informacji, często w postgreSQL ustawiony jest auto cimmit). Wiele podobnych zastrzeżeń znajdziesz też ze strony zwolenników MySQL'a - pewnie tutaj, jak i na stronach zagranicznych.
beel
Kolega pytał raczej o wydajność MSSQL'a, a nie porównanie PostgreSQL i MySQL. Więc jakby ktoś coś skrobnął na temat wydajności właśnie MSSQL'a w porównaniu z innymi bazami byłoby miło.
Niemniej jednak za to dzieki winksmiley.jpg.
pzdr
JaRoPHP
MSSQL Server jest bazą wydajną.
Swego czasu robiłem (na praktykach) testy porównujące MSSQL-a z Oraclem i wychodziło, że do pewnej ilości rekordów (w milionach), MSSQL jest wydajniejszy.
Po przekroczeniu owej granicy, Oracle pokazywał swoją moc, aczkolwiek wydajność MSSQL-a nie spadała drastycznie.
linuxoida
A jak to jest porównanie baz MSSQL z PostgreSQL?
Zbłąkany
Jako, że przez dość długi czas użytkowałem i MSDE i nadal używam (notabene od dłuższego czasu) PostgreSQL stwierdzam, że obie bazy są porównywalne. Mają podobne możliwości, a co za tym idzie bardzo podobne osiągi. Dokładnych testów nie robiłem niestety, jednak nie sądzę, aby testy wskazały oczywistego przegranego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.