Parse error: parse error, unexpected $end in C:\Program Files\xampp\htdocs\Robert\shoutbox.php on line 113.Oto kod
<form action="inde.php" method="post"> <input type="text" name="nick"> <input type="text" name="tresc"> <input type="submit" name="zatwierdz"> <?php exit; } exit; } $query = 'SELECT * FROM shoutbox'; exit; } ?> <table border="5" width="100%"><tr><td>Nick</td> <td>TREŚĆ</td> </tr> <?php } ?> </table> <?php } ?> <?php function dodaj($nick, $tresc){ /*sprawdzenie poprawości przekazanych danych*/ if($tresc == ''){ return; } if($nick == '') $nick = 'NULL'; /*Nawiązanie połączenia z bazą*/ return; } return; } /*Utworzenie i wykonanie zapytania*/ $query = "INSERT INTO shoutbox VALUES("; $query .= "$nick, '$tresc'"; $query .= ")"; return; } /*Pobranie informacji o liczbie wstawionych wierszy*/ /*Zamknięcie połączenia z bazą*/ } dodaj($_GET['nick'], $_GET['tresc']); } else{ } ?>
No i w tym problem ,że linia 113 ="?>" .
Najpierw przepisałem z książki był ten bład .Myślałem ,że gdzies znaku nie wstawłem lub czegoś no i cały skrypt skopiowałem z płyty i to samo .Wątpie żeby autorzy wypuszczali to z błędem .Ktoś mi może wytłumacyzć co robie źle ?Może dlatego ,że w jednym pliku 2 razy otworzyłem połączenie z mysql