Miałem zamiar się niee wtrącać do tej rozmowy - bo ani się nie znam, ani tematu szczególnie nie lubię, ale... jeszcze bardziej nie lubię takich absurdalnych krucjat.
Podstawowoym założeniem, z którego powinno się wychodzić, jest to, ze każdy system powinien, i zazwyczaj ma, swoiste zastosowanie. Stąd właśnie do tego należy go stosować. I tak o ile mandarynka nie bardzo najdaje sie na serwer, to już jak wstęp do zabawy z linuksem jest to calkiem znośna dystrybucja.
Podobnie jest z windowsami. Mało kto pracuje w domu na win 2003 serwer, choć wielu jest przekonanych o jego zaletach i bezpieczeństwie.
Po prostu do tego nie służy. Tak samo jak systemy z serii BSD, które z założenia nie bardzo nadają sie na systemy użytkowe, ponieważ ich przeznaczeniem było tworzenie bardzo szybkich, stabilnych i bezpiecznych serwerów, routerów itp. Oczywiście ze można z nich korzystać również inaczej. Ale na pewno nie będzie to optymalne rozwiązanie.
Śmieszą mnie również, przyznam się szczerze, wypowiedzi typu:
Cytat
pomyśl sobie, że kiedyś ludzie nie mieli gui tylko samo ui i też żyli - jak ja teraz.
W końcu kiedyś ludzie nie mieli zupełnie styczności z PC, i też żyli, (i to ponoć lepiej niż my teraz) Czy to skłoni kogoś z Was do wywalenia PC? Na pewno są jednostki, które tak robią. Są to jednak niewątpliwie wyjątki, które raczej nie powinny być zdziwione, że reszta tak nie postępuje. Nie daje im to też powodu do dumy, w żaden sposób nie pokazuje, żę są lepsi od otoczenia. Raczej gorzej przystosowani, i nie umiejący korzystać dobrze z tego co daje nam czas teraźniejszy.
A daje nam przedewszystkim wybór, nie ograniczając ani do jednego rodzaju systemu, ani do konkretnego sprzętu (można mieć AMD, można INTEL, ale nikt Ci nie broni fundnąć sobie MACa)
Ja np. bardzo cenię możliwości Linuxa, raczej nie stawiałbym serwera lub routera na WIN (w tym linux jest naprawdę świetny) ale żadna dystyucja linuksa nie dostarczyła mi jeszcez tak przyjaznego i wygodnego w obsłudze interfejsu jak WIN Xp. Dlatego z niego korzystam, wciaz dokonując kolejnych wyborów, instalując wszystkie dostępne na tą platwormę przegladrki (choćby w kwesii testów gotowych stron) I na pewno nie zamierzam rezygnować z tych możliwości, decydując się w którymś momencie, że od dziś tylko konsola.
W tak ontopic - uważam, ze pomysł z knoppixami w kafejce jest naprawę świetny - bardzo podoba mi się ten system, i jestem przekonany, że przez użytkowników nie zostanie to odebrana jako pruba oszczędzania ich kosztem, a raczej uznane za bardzo dobrą inicjatywę, pokazującą ludziom po raz kolejny, że ... mają wybór.