Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kodowanie znaków w przesyłanych danych
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
jjkk
Mam skrypt js, ktory ma za zadanie zapisac string do pliku txt, wykorzystujac plik PHP. Wszystko dziala jak nalezy, ale polskie znaki wygladaja:
  1. żźąś

zamiast "żćąś"...wiem ze stringi w JS sa w unicodzie, ale co zrobic aby w pliku txt byly zapisywane polskie znaki a nie postaci szesnastkowej(?)

dziekuje za pomoc!

P.S.
chodzi doklladnie aby skrypt tego typu:
http://24ways.org/2005/edit-in-place-with-ajax

dobrze zapisywal polskie znaki....

Nie dziala ten sposob:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=47...mp;#entry260683

sad.gif
bober0
a czy JS może zapisywać do pliku?
jjkk
To pytanie do mnie?

Jwesli tak, to zacytuje fragment mojej wypowiedzi:
  1. <?php
  2. zapisac string do pliku txt, wykorzystujac plik PHP.
  3. ?>

Na prawde nie wie nikt, o co chodzi?
W sumie widze, ze php.pl roziwazalo jakos ten problem (w nawiasie powinny byc polskie znaki wzapisane w unicodzie(?), moze ktos podpowie jak to zrobic w tym skrpycie ktorm prezentuje w pierwszej wypowiedzi...
gilbo
Witam mam podobny problem. Mianowicie pobieram sobie wpis z textarea i wysyłam do funkcji wszystko jest ok dopóki w grę nie wejdą nasze rodzime znaki.

Mianowicie otrzymuję zamiast Ą-Ą zamiast ą-ą zamist Ć-Ć itp itd. Będę wdzięczny za pomoc!

Dodam jeszcze, że nie pytałbym na forum, gdyby nie to, że nie mogę obejść tego problemu za pomocą str_replace ponieważ litery Ó i ó są przesyłane jako kwadraciki i nie chcą się "za cholerę" zmienić spowrotem w Óó...
jjkk
W moim przypadku pomoglo: unescape() ...
pozdrawiam!
superfrajer
zakoduj se do base64 przed wyslaniem
gilbo
@jjkk: mi niestety to nie działa... wydaje mi się, że to w trakcie przesyłania przez ajax znaki się "escapują"...

@superfrajer: nie wydaje mi się to dobrym pomysłem (tym bardziej, że tam chyba nie ma obsługi polskich znaków), myślę, że da się to jakoś szybciej rozwiązać tylko potrzeba większej wiedzy...
Balon
Ja tam zapisuje wszystko w kodowaniu UTF-8 - pliki php,html,js i hula aż miło winksmiley.jpg
gilbo
Ja również stosuję UTF-8 i jednak nie hula tak miło:)

Może jeszcze raz sprecyzuję mój problem.

1. POBIERAM ZAWARTOŚĆ TEXTAREA DO JS.
2. WARTOŚĆ JEST ZA POMOCĄ AJAXA ZAPISYWANA DO MySQL.
3. PODCZAS PRZESYŁANIA ZNAKI ZOSTAJĄ ZMIENIONE TAK JAKBY ZOSTAŁY PODDANE DZIAŁANIU FUNKCJI JS escape().

Proszę o pomoc!
nexis
Plik PHP, który generuje odpowiedź do AJAX należy zapisać w UTF-8, a przed pobraniem danych z bazy danych wystarczy zmienić tymczasowo kodowanie:

1. <?php
  2. mysql_query('SET NAMES utf8');
  3. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.