Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] domena
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pioch
Witam

Mam pewne pytanie do forumowiczów , mianowicie :

mam wykupione domene ksrw.pl do tego mam forum i chciałbym zrobić tak by
forum miało oosbny adres taki forum.ksrw.pl

Czy można to zrobić za pomocą skryptu i czy to nie będzie problemu z działanie forum questionmark.gif
kazaa9
Nie wiem, czy przy pomocy skryptu. Raczej zrobić subdomenę.
pioch
Ale nie da sie zrobić subdomeny , ponieważ domena jest wykupiona , bez serweru exclamation.gif!
Darti
DNSy odpowiadają, że ksrw.pl nie jest zajęte i można ją zająć, ale może jeszcze trwa aktualizacja DNSów. Wykup hosting i tam w panelu administracyjnym zapewne będzie opcja do utworzenia subdomeny.
pioch
Tylko domene wykupiłem gdzieś indziej exclamation.gif!

A serwer mam w innym...

i chciałem sie dowiedziec , bo nie można w panelu nazwa.pl zrobić subdomeny .....

Subdomene moge zrobić w panelu na serewerze ~exclamation.gif

Prosze o pomoc
Darti
w panelu administracyjnym nazwa.pl jest miejsce, gdzie podajesz delegację domeny a w panelu administracyjnym serwera z wykupionym hostingiem dodajesz wykupioną domenę (albo musisz skontaktować się z BOK hostingu).
Jak już będziesz miał poprawnie zrobioną delegację domeny to wtedy zajmiesz się subdomeną (bo to 2 kliknięcia myszą wtedy...)
pioch
Nie zauwazyłem takiej opcji!!!

Ja w nazwa.pl mam tylko wykupioną domene i nie moge tego znaleść!
Darti
1) Zaloguj się
2) po lewej na panelu wybierz "Twoje domeny"
3) wybierz domenę
4) Przekierowanie IP/URL -> zmień ustawienia
5) wpisz IP serwera z hostingiem albo wpisz adres typu twoja_nazwa_w_hostingu.hosting.pl
6) zatwierdź
7) poczekaj na zmianę delegacji (około 24 h)
pioch
tak tylko jest pewien problem

bo główną domene chce przecierować juz na subdomene czyli krsw.krs.webd.pl ---> krsw.pl
a forum forum.krs.webd.pl --> forum.krsw.pl
rasco7
Ja tez jestem bardzo ciekaw tworzenia subdomeny z poziomu skryptu.
Dla przykładu fotka.pl ona ma robione subdomeny automatycznie po zarejstrowaniu.
strife
Cytat(rasco7 @ 5.06.2007, 19:00:11 ) *
Dla przykładu fotka.pl ona ma robione subdomeny automatycznie po zarejstrowaniu.

Poszukaj informacji o wildcard
nexis
Cytat(rasco7 @ 5.06.2007, 19:00:11 ) *

Serwer traktuje subdomeny wtedy jako catch-all czyli przekierowuje wszystko do domeny głównej. Ta zaś odczytuje pełny adres wywołania i tym samym posiada informację o ciągu znaków wpisanym przed domeną. Można wtedy praktycznie korzystać z nazwy subdomeny jak ze zmiennej.
rasco7
Dzięki napewno poczytam o tym.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.