Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][JDBC][OpenOffice]Problem z polskimi znakami
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
emjot27
Witam.

Mam następujący problem. Skonfigurowałem na swoim lokalnym komputerze, dla celów edukacyjnych winksmiley.jpg serwer PHP-MySQL oparty na programie Krasnal i udało mi się go połączyć z programem OpenOfficeBase wg tej instrukcji: LINK. Wszystko działa prawie idealnie, po za jednym mankamentem. Wszystkie dane pobierane z bazy danych MySQL do programu OOBase nie rozpoznawane są polskie ogonki. Gdy natomiast zaktualizuje jakiś rekord w OOBase, w momencie zapisania danych, w miejscu polskich znaków zostają wstawione znaki zapytania "?".

Próbowałem zmienić różne kodowania zarówno jak w MySQLu jak i OOBase, ale nie dało to żadnych rezultatów.
Czy ktoś z was spotkał się już kiedyś z takim problemem i czy udało mu się go rozwiązać.
Proszę o pomoc, za co z góry dziękuje.

Pozdrawiam.
nexis
Miałem kiedyś podobny problem i pomogło użycie
  1. <?php
  2. iconv('CP852', 'ISO-8859-2', $zmienna);
  3. ?>

dla danych z dBase.
emjot27
blinksmiley.gif Nexis Tylko że, to nie ten temat winksmiley.jpg Ja się o coś innego pytam, nie używam tutaj żadnego kodu PHP smile.gif Ponawiam prośbę o pomoc smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.