Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Raz na x dni.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mazur_pl
Witam, robię grę opartą o bazę danych mysql oraz o php. Teraz mam takie pytanie.

Chcę aby co (od 4 do 6) dni losowo były najazdy tylko wtedy kiedy użytkownik jest zalogowany. I powiedzmy aby ten najazd był losowego potwora oraz zniszczył coś losowego.

Jak to mogę uzyskać prosto ale i ładnie? Wiem że mam użyć rand() ale nie wiem jak zrobić to aby było raz na jakiś czas (od 4 do 6 dni) .

Proszę o pomoc.
kwiateusz
cron już ktoś pytał chyba w komputery i oprogramowanie o strony świadczące tą usługę o ile nie masz takiej na serwerze
barat
A jśli nie ma CRON'a możesz dodać do tabeli usera (w mysql) info o dacie ostatniego najazdu i przy zalogowaniu niech ją sprawdza, i jeśli data ostatniego najazdu jest starsza od aktualnej o te 5 dni to niech będzie nowy najazd smile.gif
Możesz też robić losowa liczbę z przedziału 4 do 6 czyli zawsze będzie to zaskoczenie - user się loguje, powiedzmy, że najazd był ostatnio 4 dni temu, a losowana liczba to 5 więc najazdu nie ma.
Po następnym logowaniu (tego samego dnia) znowu losowanie, i tym razem wylosowano 4 - więc atakuje ...
Może się okazać, że danego dnia mu się upiecze i tak do 6 smile.gif
Będzie to w miarę losowe smile.gif
Dodatkowo user nie wie przy którym logowaniu danego dnia sie załapie na losowy atak smile.gif

Tak mi przyszło do głowy smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.