Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] kontrolowanie checkboxa
Forum PHP.pl > Forum > PHP
klyymek
Usiłuję już dłuższy czas napisać obsługę checkboxa w samym PHP (bez JS). Ma być tak: prosty formularz i na nim rożne duperele w tym pare checkboxów oraz jeden submit do zapisywania zmian. Chyba już wiece o co chodzi, ale i tak wyjaśnię: z bazy danych pobierane jest czy domyślnie ma być checkbox zaznaczony jeśli tak to go zaznacza (no i z tym nie ma problemów), następnie kiedy użytkownik "odkliknie" lub kliknie ponownie zaznaczając wszystkie te zmiany są zapisywane do bazy (dokładnie rzecz biorąc apdejczuje tamte pole z infem) tj. kiedy user naciśnie submit i formularz się odświeży to pole się odznaczy (lub zaznaczy). No i to wszystko smile.gif
Mam swój kod, jeśli ktoś będzie chciał to mogę zamieścić, ale najważniejsza część nie działa, więc nie ma po co.
Proszę naprowadzcie mnie na odpowiednią drogę lub zarzudźcie gotowcem lub pseudokodem winksmiley.jpg
Pozdrawiam.
wlamywacz
A "updejtujesz" te dane przed pobraniem danych do formularza z bazy czy po ? Bo jak po to nie ma co się dziwić
klyymek
Oczywiście że przed. Dane są aktualizowane i odczytywane przed wysłaniem formularza...
kossa
Cytat
Mam swój kod, jeśli ktoś będzie chciał to mogę zamieścić, ale najważniejsza część nie działa, więc nie ma po co.

a po to aby znaleźć błąd i Tobie pomóc a nie pisać gotowca...

Łukasz
wlamywacz
Pokaż kod bo nie chyba mnie nie zrozumiałeś...
atomp3
WItam

Dolaczam sie do postu mam dokladnie ten sam problem smile.gif probuje to jakos zrobic z smartym. Zwykly checkbox 0 dla OFF i 1 dla ON

1. <?php
  2. <input type="checkbox" name="activated[]" {if $item.activated == 1} value=1 checked {else} value={/if}>
  3. ?>

wyswietla sie ladnie ale juz nie updatuje dodam ze wysylam update po submicie do funkcji update:

1. <?php
  2. function updateMultiData() 
  3. {
  4. $db = $this -> sql; 
  5.  
  6. $count = count($_POST["$this->id"]);
  7.  
  8. foreach ($this->tablearray as $k => $v) {
  9.  
  10. for($i=0;$i<$count;$i++) {
  11.  
  12. //update only if not empty
  13. if ($_POST[$v] != '') { 
  14.  
  15. $db -> query(" UPDATE " .$this->table. 
  16. SET ".$k. " = '".$_POST[$v][$i]."' 
  17. WHERE ".$this->id." = '".$_POST["$this->id"][$i]."' ") or die($db->error());
  18. }
  19. }
  20.  
  21. }
  22. return;
  23. } //end of FUNCTION updateall
  24. ?>

pomozcie koledzy! smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.