Mam mały problem z pewnym kodem. Uczę się dopiero PHP, więc proszę o nie śmianie się :-) Uczę się z PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW - Vademecum Profesjonalisty III. Nie wiem czemu zwraca mi dziwny komunikat. Oto kod:
<?php // utworzenie krótkich nazw zmiennych $metoda_szukania=$_POST['metoda_szukania']; $wyrazenie=$_POST['wyrazenie']; if (!$metoda_szukania || !$wyrazenie) { } { } $db = new mysqli("localhost", "root", "root", "ksiazki"); if (mysqli_connect_errno()) { } $zapytanie = "select * from ksiazki where ".$metoda_szukania." like'%".$wyrazenie."%'"; $wynik = $db ->query ($zapytanie); $ile_znalezionych = $wynik->num_rows; for ($i=0; $i<$ile_znalezionych; $i++) { $wiersz = $wynik->fetch_assoc(); } $wynik->free(); $db->close(); ?>
A oto błąd:
<?php Fatal error: Call to a member function free() on a non-object in C:Program FilesWebServhttpdrezultaty.php on line 36 ?>
Mam serwer lokalny - WebServ w wersji 1.3 i skonfigurowane MySQLi. Usunąłem komentarz z linijki o bibliotece MySQLi. Mimo to, mam ten błąd. Nie rozumiem go, mimo, że walczę z nim już parę godzin. Wiem, że da się zrobić z samym mysql np. mysql_connect, ale bardziej wciągnął mnie tamten sposób. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Oto informacje o aplikacjach na serwerze:
Apache - 2.2.3
PHP - 5.1.5
MySQL - 5.0.24
Jeżeli będą potrzebne inne informacje, proszę pisać! Działam na Windows'ie XP Professional, ponieważ mam brata, który nie strawiłby Linux'a, ze względu na gry :-)
Pozdrawiam,
Largo