Dostęp do aplikacji będzie można uzyskać po sieci wewnętrznej (np. adres 192.168.1.200) oraz spoza firmy np poprzez adres 83.xx.xx.201. Serwer jest tak skonfigurowany, że wszystko co przychodzi z zewnątrz na adres 83.xx.xx.201 jest przekierowywane na adres 192.168.1.200. Mój problem to:
1. wartość zmiennej $_SERVER['SERVER_ADDR'] = 192.168.1.200 -> nie mogę tego użyć w aplikacji bo odetnę dostęp dla użytkowników z zewnątrz (przy korzystaniu z aplikacji przeglądarka będzie próbowała łączyć się z adresem wewnętrznym..)
2. wartość zmiennej $_SERVER['SERVER_NAME] = 83.xx.xx.201 niby ok, ale jeśli szef zmieni zdanie i serwer zostanie przekonfigurowany tak jak do tej pory (czyli dwie sieciówki: sieć wewnętrzna i dsl) to ta zmienna nie zadziała
3. wartość zmiennej $_SERVER['HTTP_HOST'] wskazuje w obu przypadkach prawidłowy adres czyli 83.xx.xx.201.
W związku z tym mam pytanie czy zmienna $_SERVER['HTTP_HOST'] zawsze wskazuje prawdziwy adres serwera (jest bezpieczna do tego typu zastosowań)? Chciałbym się upewnić. Jak coś piszę to chciałbym aby to było uniwersalne i żeby nie trzeba było zmieniać kodu źródłowego w zależności od wybranego hostingu..
Po głębszych przemyśleniach