Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] Trudne początki z bazami MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Caranthir
Witam!

Wcześniej nie miałem do czynienia z bazami MySQL, a postanowiłem nauczyć się tworzenia stron www za pomocą języka php. Zainstalowałem zestaw AMP z instalacji WAMP i rozpocząłem prace z książką "PHP5, Apache i MySQL od podstaw". Postępowałem zgodnie z informacjami tam zawartymi dot. konfiguracji poszczególnych elementów. O ile z Apachem i Php poszło bez problemu, to z MySQL zaczęły się schody :/ Tu następuje przydługawa lista problemów winksmiley.jpg Proszę o wyrozumiałe podejście do mnie jako laika, którego jedynym kontaktem z bazami danych był MsAccess:

1)
Próbuję uruchomić serwer MySQL za pomocą:
  1. C:\>NET START MySQL

ale mi w konsoli wyskakuje: "Nazwa usługi nieprawidłowa"
gdzie jest błąd?

2)
Wchodzę w konsolę MySQL. W książce pisze, żeby wpisac:
  1. SHOW DATABASES;

wyświetlają mi się bazy, ale kiedy podążę za podręcznikiem, żeby wpisac
  1. SHOW TABLES;
wyświetla mi "no database selected". Jak w takim razie wybrać tę bazę, żeby było ok?

3)
gdzie ustala hasło do mysqla?

4)
Jak wygląda sprawa z łączeniem i rozłączaniem się z serwerem, gdy mam zainstalowanego wampa? Czy mogę/powinienem łączyć się, jak pisze podręcznik, czyli
  1. mysql -h localhost -u root -p
?

Proszę o dokładne i jak najprostsze wytłumaczenie. Z góry dziękuję za pomoc. Chciałbym tylko stanąć na własnych nogach w tematyce baz danych, a do tego jest niezbędne pewne wprowadzenie smile.gif
falfin
1. NET START mysql powinien działać Ci bezproblemowo <przynajmniej tak jest w webservie i krasnalu.
2. Żeby zobaczyć tabele musisz najpiewr wybrać baze danych (której tabele chcesz obejrzeć) za pomocą
  1. USE nazwa_bazydanych

3. Prawdopodobnie najpierw musisz usunąć anonimowego użytkownikaza pomocą
  1. USE mysql
  2. DELETE FROM user WHERE User='';
  3. quit

Następnie
zalogować się
  1. mysqladmin -u root password wlasne_haslo
  2. mysqladmin reload

4. Nie wiem...nigdy nie używałem WAMPA...
Caranthir
1.
Cytat
NET START mysql powinien działać Ci bezproblemowo <przynajmniej tak jest w webservie i krasnalu.

Niestety nie działa :/ ani przy włączonym wampie, ani przy wyłączonym :/

2.
dzięki, jest ok smile.gif czyli już jedna kwestia rozwiązana winksmiley.jpg

3.
anonimowy user mi się usunął (więc chociaż to jest ok), ale przy tym:
  1. mysqladmin -u root password wlasne_haslo
  2. mysqladmin reload

wyskakuje mi błąd składni (error 1064 <4200>)... próbowałem ze średnikami na końcu i bez, ale nic :/

4.
Może ktoś iny mi z tym pomoże?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.