Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Przerobienie statycznej strony html
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ours86
Postanowiłem opanować podstawy PHP i MySQL, zaopatrzyłem się w odpowiednią literaturę, mam też pacjenta na którym będę przeprowadzał operację. Pooglądałem przykładowe kody źródłowe i na ich podstawie napisałem sobie prosty skrypt który umożliwia mi przeglądanie, dodawanie, edycję i usuwanie rekordów. Docelowo mam ambicję napisać prosty CMS dla strony www.wynajem-maszyn.pl O ile ze stroną główną i newsami nie maiłem problemu z utworzeniem tabeli,wygląda ona tak:

* ID
* Tytul
* Tresc
* Data
* Pokaz (Tak/Nie)

Mam nadzieję że tyle mi wystarczy smile.gif Problem mam natomiast z działem oferta, myślę nad czymś takim:

* ID
* Nazwa
* Opis
* Kategoria
* Grafika (ścieżka do pliku z obrazkiem)

No i przydałby się jakiś pomysł który pozwalałby mi to wyświetlać w takiej kolejność w jakiej sprzęty są teraz na stronie oraz określić w którym miejscu ma się pojawiać nowo dodawany sprzęt. Na razie nie potrafię wymyślić jakiegoś prostego sposobu. Pomożecie?
Saddam92
no i chyba dobrze myślisz.. nie zrozumiałem do końca jaki masz problem..

czy chodzi ci o to żebyś ręcznie sterował pozycje na liście dla każdej maszyny?
ours86
Chyba własnie wymyśliłem rozwiązanie smile.gif Ale spróbuje jeszcze jasno napisać o co mi chodziło

Teraz jak widać choćby w http://www.wynajem-maszyn.pl/katalog/all.php wszystko jest umieszczone w swojej kolejności, Czyli mamy po kolei: koparki, spycharkę, walec, samochody ciężarowe, naczepy sprężarki, młoty itd. Na początku myślałem żeby powrzucać te sprzęty do odpowiednich kategorii, takich jak mam na podstronie oferta(czyli w kolumnie kategoria mialbym następujące opcje do wyboru: koparki, samochody, sprezarki, inne). I tu pojawiał się problem (zwłaszcza w kategorii inne) bo nie za bardzo można by było to posortować. Odpadały metody takie jak sortowanie alfabetyczne czy po dacie dodania. Chciałem żeby np. wszystkie pompy były kolo siebie, a nie rozdzielone jakimiś innymi sprzętami.

Można by poukładać wszystko ładnie na starcie, ale potem jakbym chciał dodać jakiś nowy sprzęt lub usunąć którąś maszynę to musiał bym chyba w phpmyadmin grzebać żeby wszystko miało ręce i nogi, a nie o to mi chodzi.

A teraz właśnie wymyśliłem że nie muszę dzielić sprzętu na 4 kategorie (tak sobie to wyobrażałem na początku), podziele je na więcej grup. Zrobię grupy: koparki, spycharki, walce, samochody_ciężarowe, naczepy, sprezarki, mloty itp. a potem poumieszczam je odpowiednio w tych 4 kategoriach które są teraz. Czyli Do kategorii inne wybiorę rekordy które w kolumnie kategoria mają : Zacieraczki, Listwy, Pompy, Wibratory, Zagęszczarki, Nagrzewnice ... Myślę że powinno działać smile.gif No chyba że są lepsze pomysły. Ma nadzieję że teraz jest to trochę jaśniejsze
Saddam92
myślę że to dobry pomysł, chyba że chcesz jeszcze bardziej to zautomatyzować to możesz zrobić tabelę z nadkategoriami .. ale jeśli t będą tylko nadkategorie to nie wiem czy jest sens..
ours86
Naskrobałem parę linijek kodu, działający skrypt znajduje się pod adresem www.php-lab.ovh.org/admin.php (zarządzanie treścią) i www.php-lab.ovh.org/test.php jego źródła można pobrać z www.php-lab.ovh.org/poligon.zip Hasło do logowania to: tajnehaslo Prosiłbym bardziej zaawansowanych programistów o zerknięcie w ten skrypt i sprawdzenie czy wszystko jest ok (od razu mówię że wgraj obrazki i TinyMCE nie działa smile.gif). To jest moje pierwsze działo w PHP, w większości jest to kod powielony stąd. Prosiłbym o uwagi i sugestie. Prosiłbym też o pomysły jak wyciągnąć w miarę bezproblemowo z bazy danych te dane tak aby uzyskać efekt taki jak na www.wynajem-maszyn.pl/katalog/all.php
Aktualnie jedyne rozwiązanie jakie przychodzi mi do głowy to takie jakie znajduje się w pliku test.php (uwaga dla osób nie pobierających źródeł: dynamicznie ładowane są tylko koparki, spycharki i walce, reszta to statyczny html) Nie jest ono niestety zbyt elastyczne. Wszelkie uwagi na temat możliwości poprawienia tego skryptu mile widziane.
bmL
Możesz zrobić dodatkową tabelę w której będziesz mógł dodawać nowe kategorie z polami id, nazwa_kategorii zrobić mały formularz który dodawał by nowe kategorie i dodać kategorie wg. kolejności od góry potem zrobić tak, że podczas dodawania jakiegoś sprzętu możesz wybrać kategorię z tamtej listy.
Jeżeli bardziej pokombinować to w kategorii możesz dodać jeszcze jedno pole kolejność i dorzucić skrypt w którym mógł byś nią dowolnie zarządzać.
No i na koniec już tylko pozostaje coś w tym stylu:
  1. <?php
  2. $lista = mysql_query("SELECT `kategoria` FROM ` kategorie` ORDER BY `id");
  3. while($kategoria = mysql_fetch_row($lista))
  4. {
  5. $danesql = mysql_query("SELECT `dane`, `inne_dane`, `jeszcze_inne_dane` FROM `tabela_z_danymi` WHER
    E `kategoria` = '$kategoria[0]'"
    );
  6. while($dane = mysql_fetch_array($danesql))
  7. {
  8. echo $dane[dane].'<br>'.$dane[inne_dane].'<br>'.$dane[jeszcze_inne_dane].'<br><hr><br>';
  9. }
  10. }
  11. ?>

Chyba się nie machnąłem. W każdym razie ja bym to tak zrobił tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.