Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: system newsów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
m_09
Witam
szukałem na różnych forach i stronach ale całkowicie nie wiem jak sie za to zabrac. Chciałbym zrobić na mojej stronie najprostszy system newsów, najlepiej bez obsługi Mysql. Jakby ktoś mógł podać jakiś link lub nakierować od czego mam zacząć, z góry wielkie dzieki.
Heweljusz
Jeśli ma być najprostszy, użyj plików txt, bez panelów itp.
Do odczytania najlepiej użyć readfile:
  1. <?php
  2. readfile(news.txt);
  3. ?>

A do pliku news.txt wrzucasz jakiś news.
Rozwiązanie najprostsze, ale beznadziejne działa, ktoś ci napewno coś lepszego podrzuci tongue.gif
ps: możesz użyć html w tym pliku, np <table>, żeby dodać tabelkę.
PiratNowegoPokolenia
czy to takie głupie znowu ... wyjątkowo prosty ... trochę więcej zabawy by było z podziałem na strony ale tak to od tego możesz zacząć smile.gif
PS: newsy daj sobie do osobnego folderu oczywiście, najlepiej każdy news w osobnym pliku. Przeskanuj katalog za pomocą glob()
Cysiaczek
Zanim napiszesz, to go przemyśl i ustal jakie funkcje powinien mieć, Najważniejszy w tym przypadku jest format przechowywania danych. Odrzucasz z góry MySQL, a to błąd, bo system news oparty o tą bazę jest 3x prostszy od opartego o pliki tekstowe i 3x szybciej można go napisać. Jeśli jednak chcesz koniecznie uzyć pików, to zapoznaj się tymi oraz z tymi funkcjami php. z Pierwszego zestawu wybierz sobie takie, które pozwolą Ci odczytać i zapisać dane z/do pliku/plików z newsami a z tych drugich takie, które pozwola Ci tymi danymi manipulować. Pomyśl jak można je połaczyć.

Pozdrawiam.
m_09
Zmieniłem jednak zdanie chyba lepiej będzie uzyć SQL i chciałbym zeby system newsów był z panelem administratora ale całkiem nie wiem ja się za to zabrać tzn. w jaki sposób zrobić logowanie d tego panelu?, troche poczytalem i zrobiłem taką tabele w bazie danych.

1. CREATE TABLE `news` (
  2. `id` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT ,
  3. `tytul` TINYTEXT NOT NULL ,
  4. `tesc` TEXT NOT NULL ,
  5. `data` VARCHAR( 50 ) NOT NULL ,
  6. PRIMARY KEY ( `id` )
  7. );
Fixus
logowanie? nic trudnego
robisz tabele z loginem i hasłem.
następnie prosty formularzyk - w pliku do którego odnosi cię formularz robisz weryfikację danych i jak się zgadza dajesz header("Location: jakis_plik.php");
i gotowe smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.