Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] zapisywanie/odczytywanie z pliku tekstowego
Forum PHP.pl > Forum > PHP
llukasz
Witam!
Mam problem z odczytaniem czegoś z pliku tekstowego

1. <?php
  2. $nazwa = "newsy.txt"; 
  3. $myFile = fopen($nazwa, "r");
  4. $i=0;
  5. while(!feof($myFile)) {
  6.  $myLine = fgets($myFile, 2000);
  7.  $i++; 
  8.  }
  9. fclose($myFile);
  10.  
  11.  
  12. $nazwa = "newsy.txt";
  13. $myFile = fopen($nazwa, "r");
  14. $k=1;
  15. $end=$st+9;
  16. while(!feof($myFile))  
  17.  {
  18.  $myLine = fgets($myFile, 2000);
  19.  if ($k>=$st) {
  20. if ($k<=$end) {
  21.  
  22. print("<p>$myLine</p>");  
  23. };
  24.  };
  25.  $k++;
  26.  }
  27.  
  28.  
  29.  
  30.  
  31. fclose($myFile);
  32. print("<P class="styl"><B>starsze wpisy:<BR>");
  33.  
  34. $ile=floor($i/10);
  35. $ctpage=floor($st/10)+1; 
  36. for ($z=0;$z<=$ile;$z++) {
  37. $y=$z+1;  //numery stron sš od 1 a nie od 0
  38. if ($y==$ctpage) {print (" $y ");}  //piszemy numer biezacej strony nie jako hiperlink
  39.  else {print ("<A class="ask target-newsyskroty"HREF="newsy.php?st=".$z."1"> $y </A>");}
  40. };
  41. ?>

co zrobić, by kolejne linijki był wyświetlane od dołu pliku, nie od góry jak teraz?
wojski696969
Wrzuć wszystkie do bazy i wypisuj od tyłu np. korzystając z funkcji http://pl.php.net/array_reverse" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
llukasz
ok, z tym sobie poradziłem, a zapytam przy okazji, żeby nie tworzyć nowego tematu - jak skrócić zmienną do x znaków?
singles
file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual + array_reverse" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, zamiast tego drugiego może być for od końca.

EDIT: Za późno odpisałem:)

Co do pytania: Nazwę zmiennej czy jej zawartość ? Jeśli to drugie to substr" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
llukasz
zawartość, ale błagam o konkretny przykład, nie znam php i plączę się po omacku, tamto rozwiązałem jakoś łopatologicznie (po swojemu) i mi o dziwo wyszło...

PS: przepraszam za moją nieuwagę, w manualu są świetne przykłady - człowiek jest głupi jak nie spojrzy nawet... dzięki za wszytko, pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.