Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/ajax] problem z polską czcionką
Forum PHP.pl > Forum > PHP
llukasz
Witam!
tyszko.dl.pl - proszę o pomoc, w zakładce news na dole są newsy ładowane z pliku textowego, problem w tym, że news'y w formie skrótu działają poprawnie, w formie całościowej też, ale po kliknięciu w news'a i załadowaniu go w całości za pomocą ajax'a polskie czcionki nie wiadomo czemu przestają działać, wcześnie jchyba tak nie było, jeśli potrzebne są jakieś pliki php, do sprawdzenia w czym problem to proszę o napisanie na gg:9108556, a udostępnię. Przy okazji proszę o radę jak pozbyć się tych ukośników \ przed " i '... oczywiście w treści news'a...
krowal
Strona się tak długo ładuje, że sobie odpuściłem. Jeśli chodzi o polskie znaki to jestem prawie pewien, że nie ustawiłeś odpowiednich nagłówków przy wysyłaniu treści za pomocą AJAXA. Skrypty php, które są wywoływane bezpośrednio przez funkcje ajaxowe i których wynik jest przesyłany dynamicznie do przeglądarki muszą mieć na początku ustawione kodowanie za pomocą funkcji header.

Przykład:
  1. <?php
  2. header('Content-Type: text/xml;charset=iso-8859-2');
  3. //....
  4. //kod generujacy newsy do wyswietlenia przez AJAX
  5. ?>
llukasz
chyba zadziałało bo po tej zmianie jest już ok (EDIT: jest pewien problem, tak samo wygląda sytuacja z innymi linkami ajaxowymi, np. z tym, kto.ry przerzuca strony skrotów newsów, ale jeśli robię w pliku php odpowiedzialnym za to (bo to są oddzielne pliki php, jest ich razem 3) tak jak poprzednio to wyskakuje jakiś błąd 'Błąd parsowania XML: niepasujący znacznik' - pierwszy raz się z tym spotykam)., a prosiłbym kogoś o podanie konkretnego przykładu jak zmienić daną linię w pliku tekstowym, bo jakoś nie mogę połączyć tego

1. <?php
  2. $plik = file('newsy1.txt');
  3. $linia = $plik[4];
  4. ?>

z innymi komendami typu fputs (które mają za zadanie zapisać coś w pliku, nie wiem, ale na mój rozum - php nie znam - to coś tu jest nie tak, bo file chyba nie działa jak komenda do otwarcia pliku, więc proszę o konkretny przykład)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.