Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php[[mssql] Wsparcie mssql ze strony php/korzystanie z mssql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Jarod
Czy ktoś z Was wykorzystywał w aplikacjach napisanych w php bazę mssql? Według manuala (dostępne jest kilka funkcji http://php.net.pl/manual/pl/ref.mssql.php) jest to możliwe.
Czy są jakieś problemy? Jak wygląda sposób zabezpieczania przed sql injection?
John
Ja wykorzystywałem, nie było z tym problemów większość funkcji jest takich samych jak w MySQL ( jeśli chodzi o te podstawowe ). Przeciw SQL Injection cóż miałem kiedyś gotowca, ale zginął podczas formatu. Jak go gdzieś odnajdę, to mogę wstawić.
Jarod
Cytat(John @ 1.08.2007, 19:56:49 ) *
Ja wykorzystywałem, nie było z tym problemów większość funkcji jest takich samych jak w MySQL ( jeśli chodzi o te podstawowe ).

Strasznie mało tych funkcji do obsługi MSSQL.

Cytat(John @ 1.08.2007, 19:56:49 ) *
Przeciw SQL Injection cóż miałem kiedyś gotowca, ale zginął podczas formatu. Jak go gdzieś odnajdę, to mogę wstawić.

Szkoda, że nie ma odpowiednika jak mysql_escape_string(). Byłym wdzięczny jak zapodasz jakieś rozwiązanie.

Pozdrawiam
Kicok
  1. <?php
  2.  
  3. function mssql_escape_string( $string )
  4. {
  5. return str_replace( "'", "''", $string );
  6. }
  7.  
  8. ?>

A co do ilości funkcji, to wszystkie najważniejsze są dostępne. Treść ostatniego błędu masz pod mssql_get_last_message" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, kod błędu (jeśli będziesz potrzebował) uzyskasz zapytaniem:
  1. SELECT @@ERROR

A ostatnio wstawioną wartość do kolumny z kluczem podstawowym uzyskasz zapytaniem:
  1. SELECT @@IDENTITY
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.