po wykonaniu tej funkcji wywala mi błąd Call to undefined function mcrypt_encrypt()
mam odkomentowane odpowiednie rozszerzenie, zrestartowałam po tym apache'a, pommo to funkcja nadal nie działa

<?php class SymmetricCrypt { // Klucz do szyfrowania i odszyfrowywania // Wektor inicjalizacji // Użyj algorytmu szyfrującego Rijndael // Funkcja szyfruje łańcuch otwartego tekstu otrzymany w parametrze // i zwraca wynik w postaci szesnastkowej { // spakuj $hexaIV do postaci dwójkowego łańcucha // zaszyfruj $source $binary_encrypted_string = mcrypt_encrypt( SymmetricCrypt::$msCipherAlgorithm, SymmetricCrypt::$msSecretKey, $plainString, MCRYPT_MODE_CBC, $binary_iv); // Przekształć $binaryEncryptedString na postać szesnastkową return $hexa_encrypted_string; } // Funkcja odszyfrowuje szesnastkowy łańcuch otrzymany w parametrze // i zwraca wynik w postaci szesnastkowej { // spakuj $hexaIV do postaci dwójkowego łańcucha // przekształć łańcuch z postaci szesnastkowej na tablicę bajtów // Odszyfruj $binaryEncryptedString $decrypted_string = mcrypt_decrypt( SymmetricCrypt::$msCipherAlgorithm, SymmetricCrypt::$msSecretKey, $binary_encrypted_string, MCRYPT_MODE_CBC, $binary_iv); return $decrypted_string; } } //koniec klasy ?>
oczywiscie sa to przykładowe klucze szyfrujace i odszyfrowujace