Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Budowa stron www
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
reversend
Mam takie ogólne pytanie na temat projektowania stron www. Czy jest jakaś zasada w jaki sposób najlepiej jest tworzyć strony. Chodzi mi o projekty z użyciem php. Zacząłem robić tak, że mam plik index.php i po kliknięciu na menu przesyłam zmienne metodą get tez do pliku index.php i na tej podstawie pojawiają się podstrony. Czy przy ponad stu odnośnikach taki sposób działania jest efektywny (wybór podstrony dokonuję poleceniem switch). Jak można to inaczej zrobić? Co myślicie o ramkach?
Roguś
Zadnej ramki. Wyszły z "mody" i użycia.
joebezucha
No zasadniczo poprzez URL czyli GET poruszasz się po serwisie włączasz wybrany moduł czy podstrone, robisz stronnicowanie itp.
Natomiast za pomocą POST obsługujesz formularze

np. gdybyś robił jakis katalog to za pomocą GET poruszasz się po katalogu...wchodzisz w kategorie, podkategorie stronnicujesz listy itp

Natomiast poprzez POST obsługujesz formularz pozwalający dodać nową pozycję/ kategorię do katalogu

A jeśli chcesz robić profesjonalne aplikację to poczytaj tworzeniu aplikacji w modelu trój warstwowym, zacznij wykorzystywać jakis system szablonów i poczytaj o frameworkach, które tworzą za Ciebie szkielet projektu
reversend
Jeszcze mam jedno pytanie jak robić uwierzytelnienia użytkowników z wykorzystaniem bazy danych. Jaki sposób jest najbezpieczniejszy i najbardziej na czasie? Czy za pomocą sesji, czy przez cookies czy jeszcze jakoś inaczej? Tutaj GET chyba odpada dry.gif z reszta za dużo roboty by było tak mi się wydaje. Podajcie chociaż jakieś hasła, pod którymi coś na ten temat znajde.
drPayton
Z użyciem sesji, tego nie unikniesz. Pozostaje tylko kwestia tego, czy korzystasz z wbudowanego mechanizmu (np cookies) czy tworzysz własny (np na bazie danych, IMHO: lepsze). "Własne" rozwiązania niekoniecznie muszą być dosłownie własne, jest w sieci sporo udostępnionych na licencji LGPL klas do obsługi tego zadania. Korzystaj z nich albo napisz własną wzorując się na nich.
Hasła? logowanie, skrypt logowania, uwierzytelnianie, autentykacja, autoryzacja... ;-)
pianta_d
moim zdaniem zalezy do czego potrzebujesz. poczytaj sobie o prostym logowaniu z tej stronki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.