Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: takie wywolanie funkcji nie działa
Forum PHP.pl > Forum > PHP
hao
Otóż mam plik na jednym serwerze PLIK.PHP, który zawiera funkcję:
  1. <?php
  2. function start($a, $b)
  3. {
  4. //jakies tam obliczenia
  5. }
  6. ?>

Chciałbym teraz z innego serwera tą funkcję wykorzystać. I tak:

Na drugiom serwerze plik index.php wygląda tak:
  1. <?php
  2. include("http://jakistam.server.pl/plik.php");
  3. start($a, $b);
  4. ?>

Niestety dostaję komunikat "call do undefined function".

Jeśli natomiast wywołam funkcję już w pliku PLIK.PHP wszystko działa poprawnie, i w index.php pojawia się skrypt z funkcji.

Jak mogę wywołać funkcję poprawnie?
empathon
Tak dobrze to nie ma lol.
Nie możesz includować plików z innego serwera w taki sposób winksmiley.jpg
Cytat
Jeśli "URL fopen wrappers" są włączone w PHP (takie jest domyślne ustawienie) można podać nazwę pliku do wczytania używając adresu URL (przez protokół HTTP lub innym obsługiwanym sposobem - zajrzyj do Dodatek M, List of Supported Protocols/Wrappers aby zapoznać się z listą obsługiwanych protokołów), zamiast podawać ścieżkę lokalną. Jeśli podany w adresie serwer interpretuje plik docelowy jako kod PHP, można do tego skryptu przekazać zmienne w taki sam sposób jak przy metodzie GET protokołu HTTP. Ściśle mówiąc, nie jest to to samo, co wczytywanie pliku lokalnego; jest to wykonanie pliku na zdalnym serwerze i wklejenie rezultatu jego działania do skryptu wywołującego. W tym przypadku, rzecz jasna, zasięg globalny zmiennych nie obejmuje pliku wczytywanego tą metodą.

Czyli dostaniesz rezultat wykonania tego skryptu nie zawartość.
hao
no tak... fatalna sprawa.
A jak mogę funckję "rozdawać" innym stronom z jednego serwera?
Czy da się wogóle?
empathon
Tu nie chodzi o funkcji co o wszystko co zapisuje się zazwyczaj w plikach php a przede wszystkim zmienne. Pomyśl co by było gdybyś był w stanie zaincludować taki config.php z innego sewera i wyświetlić sobie hasło do bazy danych?
Możesz includować ale tylko w zakresie własnego konta bądź katalogu objętego chrootem.
plurr
no to zmien nazwe pliku na tamtym serwerze na jakis ktory nie jest interpretowany przez serw np txt i sobie go includuj biggrin.gif

1. <?php
  2. include("http://jakistam.server.pl/plik.txt");
  3. start($a, $b);
  4. ?>
nasty
Cytat(hao @ 3.08.2007, 21:12:05 ) *
(...) Czy da się wogóle?
Da.
Zainteresuj sie tym.
hao
Dzięki wielkie za pomoc :-) pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.