Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/js]Automatyczne wylogowanie...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Predator446
Witam,
Na swojej stronie mam system logowania i użytkowników online mam bazie mysql w tabeli.
Jak zrobić coś takiego, że gdy użytkownik się nie wyloguje to przy zamknięciu przez niego przeglądarki nastąpi samowylogowanie i usunie odpowiadającu mu rekord w tabeli.
Proszę o wytłumaczenie jak to można wykonać na jakimś przykładzie...
Pozdrawiam...
Cienki1980
Skoro chcesz dokonywać zmian w bazie mysql po zamknięciu ( tuż przed ) okna przeglądarki jedynym wyjściem jest wykorzystanie Ajax'a i wywołanie odpowiedniej funkcji po wywołaniu zdarzenia ... chyba onClose albo onUnload .
tiraeth
Heh, troszkę to bezsensowne, ale rozwiązanie Cienkiego łopatologicznie zrobi to, co należy.

Aczkolwiek ja obstawiałbym za lepszym rozwiązaniem, mianowicie:
1) Na każdej stronie wrzucasz kod, który aktualizuje w bazie "aktywność" użytkownika - po prostu wrzuca czas timestamp();
2) Licznik online bierze tylko te osoby, których aktywność (w sensie timestamp) nie jest starsza niż 5 minut.

Autowylogowywanie jest złym pomysłem, bo co, gdy będziesz chciał wprowadzić możliwość "zapamiętania mnie" przy logowaniu?
Cienki1980
Cytat(tiraeth @ 4.08.2007, 21:41:02 ) *
Heh, troszkę to bezsensowne, ale rozwiązanie Cienkiego łopatologicznie zrobi to, co należy.

Aczkolwiek ja obstawiałbym za lepszym rozwiązaniem, mianowicie:
1) Na każdej stronie wrzucasz kod, który aktualizuje w bazie "aktywność" użytkownika - po prostu wrzuca czas timestamp();
2) Licznik online bierze tylko te osoby, których aktywność (w sensie timestamp) nie jest starsza niż 5 minut.

Autowylogowywanie jest złym pomysłem, bo co, gdy będziesz chciał wprowadzić możliwość "zapamiętania mnie" przy logowaniu?

Hmm jeżeli rzeczywiście problem dotyczy tylko tego aby pokazywać ilość aktywnych użytkowników na stronie w danym momencie to mój sposób jest rzeczywiście niezbyt trafiony.

Jeżeli jednak koniecznie musi być wylogowanie bo .. bo być musi to lepszego sposobu nie znam niż to co podałem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.