Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: keszowanie strony
Forum PHP.pl > Forum > PHP
MMX3
Witam!
Wiadomo że przy traffic peak wykonanie np 20 zapytań do bazy przez np. 2000 użytkowników naraz dość obciąża serwer. Jeżeli stronka śmiga na cudzym hostnigu to nie jest to problemem no chyba że nam transfer cały zeżre. Przydało by się keszowanie. Tylko jak ten problem rozwiązać.

Moje pomysły:
1. Po dodaniu czegoś do cms'a zapisać stronę w bazie i trzymać rekord do puki nie będzie nowej zmiany. Ale jak z tym pseudo keszowaniem będą radziły sobie Crawlery np. GugielBot?
2. Generowanie plików html. Jak dla mnie zbyt czasochłonne.
3. Headery z datą ostaniej aktualizacji pobieraną z bazy.

Które z tych rozwiązań ktoś stosował, a jak ktoś napisał coś własnego to może jakieś sugestie?
MatheW
ja cache widze tak - zapisuje wygenerowany html do pliku, z tym ze w wielu czesciach - przykladowo menu osobno, jakas strona z newsami osobno ( kolejne strony newsow tez - z odpowiednim parametrem).

ustawia sie im jakis tam czas po ktorym maja byc odswierzone. Takie odswierzenie nastepuje rowniez gdy cos zmienisz - ale nie odswierzasz calego cache, tylko np. menu .
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.