Szukałem w dokumentacji PHP, na różnych forach, na Google... i nic. Nikt nie poruszył podobnego tematu, a niektórych forumowiczów może on zainteresować.
Stworzyłem skrypt w PHP (o nazwie: kod_kreskowy.php), generujący kod kreskowy, który może być wywołany w dokumencie typu HTML jak zwykły obrazek typu PNG. Następnie utworzyłem następny skrypt, generujący jako obrazek wzór pewnego dokumentu, do którego chcę wstawić kod kreskowy za pomocą fragmentu:
<?php (...) $grafika = 'kod_kreskowy.php?kod=01020349'; $stary_png = ImageCreateFromPNG($grafika); ImageCopy($nowy_png, $stary_png, 0, 0, 0, 0, $rozmiar[0], $rozmiar[1]); (...) ?>
Niestety ta składnia nie działa, a nie chcę kodu kreskowego zapisywać do pliku, w celu jego wstawienia do obrazkowego dokumentu. Roboczo połączyłem zawartości obu skryptów w jednym pliku, ale uważam to rozwiązanie za mało eleganckie, ponieważ chcę w przyszłości rozwijać możliwości skryptu "kreskowego", a nie chcę za każdym razem podmieniać kodu w dwóch miejscach.
Czy jest jakiś sposób na łączenie w jedną całość dwóch różnych skryptów, generujących dynamicznie grafikę?
Pozdrawiam
Michał Sikora