Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] wczytywanie poszczególnych części strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dan21
Witam,

dopiero zaczynam sie uczyc php i chcialbym się dowiedzieć w jaki sposób moge zrobic na swojej stronie cos jak ramka w htmlu tylko w php gdzie wczytuje sie tylko pewne fragmenty strony a inne rzadziej lub sa umieszczone na stałe, bo chyba cos takiego jest mozliwe prawda? prosze o pomoc
Cezar708
PHP jest językiem, który działa po stronie serwera. Jego zadaniem jest wygenerowanie strony statycznej w xHTML. Czyli po prostu jego działanie wygląda w ten sposób jakbyś miał jakiegoś programistę, który bardzo szybko generuje strony html i umieszczałby je w internecie.

Z tego wynika, że jeśli chcesz zrobić jakąkolwiek ramkę, div stałe czy zmienne musisz to wygenerować po stronie serwera.

na przykład
[quote]
(...) cos jak ramka w htmlu (...)
[/qupte]
piszesz skrypt o nazwie ramka,php o zawartości:
  1. <?php
  2. echo "<iframe src='moja_statyczna_strona.html' (... inne parametry pływającej ramki...)>";
  3. ?>

i po prostu wywołać ten skrypt poprzez na przykład:

http://twojaDomena/ramka.php
dan21
nie chodzi mi o to żeby zrobic tam ramke tylko cos co na podobnej zasadzie by działało, bo mam strone w ktorej sama góra i sam dół nie musi byc wczytywany za kazdym razem zas w srodku jedna czesc co jakis czas musi byc wczytywana a druga praktycznie ciagle, nie chce wiec zeby wszystko za kazdym razem wczytywac bo to zajmuje za duzo czasu, wiem ze troche na includach tam trzeba popracować ale nie wiem jak dokładnie to zrobic
harek
Robisz w ten sposób :

przekazujesz w zmiennej co chcesz załadować :

1. <a href="?action=newsy">Wyswietl newsy</a>

później w php odczytujesz wartość tej zmiennej :

1. <?php
  2. $link = $_GET['action'].".html"; //lub inne rozszerzenie 
  3.  
  4. // teraz sprawdzasz czy plik który chcesz załadowca istnieje
  5.  
  6. if(file_exists($link)){
  7. include($link); // mozesz pdoać z którego katalogu ma ładowac np. include("pliki/".$linki);
  8. }else
  9. {
  10. include(index.html); // jeśli podany przez zmienna w adresie plik nie istnieje , ładujesz domyślny plik
     czyli index, to takie małe //zabezpieczenie
  11. }
  12. ?>

to takie proste rozwiązanie, bardziej zaawansowane to już wyższa szkołą jazdy np. wzorzec MVC ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.