adamski_karol
7.08.2007, 11:12:18
Witam zainstalowałem mysql,php apacha i phpmyadmin - wszystko w miare ok tylko po zalogowaniu do admina takie coś mi wyskakuje:
"nie udało się załadować modułu mcrypt,<br />proszę sprawdzić konfigurację PHP"
na samym dole. Kobminowałem co jest nie tak i nie wiem :| w php.ini mam usuniety srednik z extension mcrypt i dalej nic;/ szukałem na google i tu ale nic takiego nie ma
Folmi
22.06.2010, 20:34:14
Wybaczcie, że odkopię taki stary temat, ale mam podobny problem.
Z tym, że mcrypt w ogóle nie chce się u mnie zainstalować.
Ściągnąłem mcrypt-2.6.7-win32 i jak włączam pojawia się "This system does not have a random device. (...)"
Więc pomyślałem, że może da radę poprzez ściągnięcie mcrypt.dll z dlldll.com, ale nie dało rady.
Wyprzedzając pytania: tak, mam w php.ini extension=mcrypt.dll, który jest w folderze /ext, do którego wiedzie poprawna dyrektywa extension_dir w php.ini.
Jak zainstalować mcrypt?
Folmi
22.06.2010, 20:59:32
Ok, ale pobrać które? I co z tym zrobić? Poza tym tu nie ma mcrypt.dll.
darko
22.06.2010, 21:06:30
Link podałem za manualem,
poczytaj, tam są wszystkie niezbędne informacje. Link prowadzi do skompilowanych binariów biblioteki mcrypt. Zresztą
tu znajdziesz więcej info.
// editJesteś pewny, że nie ma dllki?
Ja widzę libmcrypt.dll
Folmi
24.06.2010, 00:14:26
Tak, tylko że tych libmcrypt.dll jest co najmniej 3. Skąd mam wiedzieć czym się różnią i który wziąć.
Chyba że trzeba ściągnąć wszystko i umieścić w folderze PHP, tak?
ale co dalej wtedy, wszędzie na necie inaczej piszą i już nie wiem kogo mam słuchać.
Poza tym tu nie ma żadnych "included installation instructions" jak twierdzi manual.
Ani w "mcrypt-2.6.7-win32", ani w w tym linku co podałeś.