Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Problem po instalacji phpmyadmin
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adamski_karol
Witam zainstalowałem mysql,php apacha i phpmyadmin - wszystko w miare ok tylko po zalogowaniu do admina takie coś mi wyskakuje:

"nie udało się załadować modułu mcrypt,<br />proszę sprawdzić konfigurację PHP"
na samym dole. Kobminowałem co jest nie tak i nie wiem :| w php.ini mam usuniety srednik z extension mcrypt i dalej nic;/ szukałem na google i tu ale nic takiego nie ma sad.gif
mike
  • Czy zrestartowałeś serwer po zmianach w php.ini?
  • Czy w folderzez z rozszerzeniami PHP znajduje się plik php_mcrypt.dll?
  • Czy dyrektywa extension_dir zawiera poprawną ścieżke do folderu z rozszerzeniami?
Folmi
Wybaczcie, że odkopię taki stary temat, ale mam podobny problem.

Z tym, że mcrypt w ogóle nie chce się u mnie zainstalować.
Ściągnąłem mcrypt-2.6.7-win32 i jak włączam pojawia się "This system does not have a random device. (...)"

Więc pomyślałem, że może da radę poprzez ściągnięcie mcrypt.dll z dlldll.com, ale nie dało rady.
Wyprzedzając pytania: tak, mam w php.ini extension=mcrypt.dll, który jest w folderze /ext, do którego wiedzie poprawna dyrektywa extension_dir w php.ini.

Jak zainstalować mcrypt?
darko
Spróbuj pobrać stąd
Folmi
Ok, ale pobrać które? I co z tym zrobić? Poza tym tu nie ma mcrypt.dll.
darko
Link podałem za manualem, poczytaj, tam są wszystkie niezbędne informacje. Link prowadzi do skompilowanych binariów biblioteki mcrypt. Zresztą tu znajdziesz więcej info.
// edit
Jesteś pewny, że nie ma dllki? Ja widzę libmcrypt.dll
Folmi
Tak, tylko że tych libmcrypt.dll jest co najmniej 3. Skąd mam wiedzieć czym się różnią i który wziąć.
Chyba że trzeba ściągnąć wszystko i umieścić w folderze PHP, tak?
ale co dalej wtedy, wszędzie na necie inaczej piszą i już nie wiem kogo mam słuchać.

Poza tym tu nie ma żadnych "included installation instructions" jak twierdzi manual.
Ani w "mcrypt-2.6.7-win32", ani w w tym linku co podałeś.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.