Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ajax + formularz
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX > AJAX
kuterka
Witam

Mam takie pytanko czy ktos robil moze cosik takiego:

Mam na formularzu kilkadziesiat pol w ktore wprowadzam liczby i chcialbym teraz tak zrobic zeby zliczyc sume z tych pol i wstawic ta wartosc na ta same strone (przed wyslaniem tego forumlarza do bazy).

Bede bardzo wdzieczy za przyklad z jednym polem formularza z ktorego ajax zczyta wartosc i wstawi ja na ta same strone strone.

Wiem ze to chyba banalny przyklad ale z ajaxem dopiero zaczynam i troche pewnie mi zajmie zanim sie w to wgryze, a chcialbym juz wykorzystac jego mozliwosci na stronie.

Dzieki z gory za prosty przyklad
php programmer
Primo, AJAX nie nie jest wclae potrzebny, jeno Java Script

1. <br /><input type="text" name="liczba1" id="liczba1" onChange="ObliczSume()">
  2. <br /><input type="text" name="liczba2" id="liczba2" onChange="ObliczSume()">
  3. <br /><input type="text" name="liczba3" id="liczba3" onChange="ObliczSume()">
  4. <br />
  5. <br /><input type="text" name="suma" id="suma">
  6.  
  7. <script language="javascript" type="text/javascript">
  8. function ObliczSume(){
  9.  
  10. s = 0;
  11. for (i=1;i<=3;i++){
  12. liczba = parseInt(document.getElementById('liczba'+i).value);
  13. if (!isNaN(liczba)) s += liczba;
  14. }
  15. document.getElementById('suma').value = s;
  16. }
  17.  

PS. Swoją drogą to myślę, że czas na AJAX'a jest dopiero gdy zna się w jakimś stopniu Java Script
Cienki1980
Cytat(php programmer @ 9.08.2007, 12:29:07 ) *
Primo, AJAX nie nie jest wclae potrzebny, jeno Java Script

w Ajaxie ( mówię teraz o XAJAX ) można to zrobić troszku bardziej dynamicznie biorąc pod uwagę wszystkie pola formularza nie przejmując się ich ilością i rodzajem.

Cytat(php programmer @ 9.08.2007, 12:29:07 ) *
PS. Swoją drogą to myślę, że czas na AJAX'a jest dopiero gdy zna się w jakimś stopniu Java Script

Nie jest to do końca prawda ... wystarczy wykorzystać bibliotekę XAJAX a nie AdvAjax i znajomość JS praktycznie nie jest wymagana. Wystarczy tylko znać podstawowe funkcje zdarzeń w JS ... onClick, onChange, onSelect, onSubmit i może jeszcze kilka innych.

EDIT:
No to skoro b_chmura oświecił mnie, że to nie jest JS a HTML to do użycia XAJAXA nie potrzeba nic a nic znajomości JS .. wystarczy HTML i PHP biggrin.gif
b_chmura
Cytat
onClick, onChange, onSelect, onSubmit i może jeszcze kilka innych.

to jest html smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.