Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][html] Ladowanie stron i menu
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
gregi1
Mam pare pytan zadam je na przykladzie aby za bardzo sie nie rozwodzic:

1. Mam dwa div'y (w jednym menu, w drugim tresc strony) i teraz chcialbym aby calosc strony pozostala(cala grafika) a tylko po kliknieciu w menu w tym drugim divie przeladowal sie tekst, ale tak aby pozostalo tlo z tej pierwszej strony. Czy mozna to jakos zrobic, zaladowac tylko tekst albo strone z przezroczystym tlem?questionmark.gif?

2. Zalozmy ze mam malo miejsca na tekst i musze zrobic cos z suwakiem, tylko znowu tak aby tlo bylo widoczne. Czy wstawiam po prostu jakis element formularza np textarea, jesli tak to jak ustawic aby byl widoczny na stale tekst, oraz to przezroczyste tlo?questionmark.gif? Czy mozna to zrobic jakos inaczej?questionmark.gif

3. Jak zrobic przy pomocy css, aby np jak najade na jakis wyraz jego kolor sie troszke rozjasnil.
biopaliwo
Ja też mam pytanie - co to wszystko ma spólnego z php?

ad 1. Możesz nałożyć kolejną warstwę z przezroczystym tłem - css: z-index
ad 2. divy też można przewijać - css: overflow
ad 3. w css chyba tylko przez pseudoklasy, ale wyraz musiałby być linkiem
revyag
Przenoszę na "Po stronie przeglądarki" bo php nie ma tu nic do rzeczy.

Co do podświetlania wyrazów to robisz:
  1. <span>wyraz</span>

potem w css:
Kod
span:hover {
    color:jakis_kolor;
}

zeby pod ie tez działało zainteresuj się np tym:

http://www.stilbuero.de/2005/07/19/whateve...-fast-and-easy/
gregi1
Ale czy nie musze includowac w tym punkcie pierwszym, aby zaladowac cos nowego w tym drugim div'ie bez przeladowania calosci, bo jest za duzo grafiki na stronie?questionmark.gif A to jest juz chyba php?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.