Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][js][ajax]zapytanie bez odświeżania
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
daniel1302
Witam to mój pierwszy post bo jakoś wczesniej sobie radziłem nie znam nic js ale napisałem przelicznik czasu
  1. <script language="JavaScript">
  2. function game_time(dzien, godziny, minuta)
  3. {      
  4.      minuta += 1;
  5.      /*<? mysql_query("UPDATE users SET energy=energy+1 WHERE id=1"); ?>*/
  6.      if(minuta > 59)
  7.      {
  8.            minuta = 0;
  9.            godziny += 1;
  10.            <? mysql_query("UPDATE config SET value=0 WHERE setting='minuta'");
  11.      mysql_query("UPDATE config SET value=value+1 WHERE setting='godziny'");?>
  12.      }
  13.      if(godziny > 23)
  14.      {
  15.            godziny = 0;
  16.            dzien += 1;
  17.            <? mysql_query("UPDATE config SET value=0 WHERE setting='godziny'");
  18.      mysql_query("UPDATE config SET value=value+1 WHERE setting='day'");?>
  19.      }
  20.      
  21.      t_dzien = dzien;
  22.      t_godziny = godziny;
  23.      t_minuta = minuta;
  24.      
  25.      if(minuta < 10)
  26.      {
  27.            t_minuta = "0"+minuta;
  28.      }
  29.      if(godziny < 10)
  30.      {
  31.            t_godziny = "0"+godziny;
  32.      }
  33.      
  34.      time = "Dzień "+t_dzien+" "+t_godziny+":"+t_minuta;
  35.      
  36.      obj_gametime = document.getElementById('gametime_id');
  37.      obj_gametime.innerHTML = time;
  38.                              
  39.      setTimeout("game_time("+dzien+", "+godziny+", "+minuta+")", 60000/6);                        
  40. }
  41. // -->
  42. </script>

I mam 2 problemy aby wykonało zapytanie
  1. mysql_query("UPDATE config SET value=0 WHERE setting='minuta'");
  2. mysql_query("UPDATE config SET value=value+1 WHERE setting='godziny'");

to muszę odświeżyć stronę idealnie gdy minuta = 0
i drugi licznik nie działa gdy nikogo niema na stronie czy da sie to zmienić nieznam się na js napisałem to na podstawie zegarka. proszę o pomoc
sf
Nie rozumiem dlaczego opierasz to na bazie danych.. ale jeśli już chcesz wykonywać takie operacje to powinieneś się zainteresować ajaxem ( javascript odpala skrypt php na serwerze).
daniel1302
Ok ale ja narazie chce sie php nauczyc z php zacząłem 2 miesiące temu i pisze proste skrypty
wlamywacz
Co Ty odwalasz ? :| Jaki cudem łączysz php z js ? Skoro one nie mają nic ze sobą wspólnego ? Jedyne wyjście to ajax
daniel1302
No to mi ktoś pomoze jak wykonac takie zapytanie i zeby licznik chodzil jak nikogo niema na stronie?
Cysiaczek
To tak nie działa. Mieszasz JS i PHP, a tego nie wolno robić. Zrób sam kod JS bez php. Gdy licznik dojdzie do wyznaczonego miejsca, wyślij poprzez ajax (użyj n,. advAjax) żądanie updatowanie bazy (po prostu wywołaj poprzez ajax inny plik php, np. updateMyBase.php).
Jako parametry możesz podać gotowy czas.
Czyli

Pozdrawiam.

btw - przenoszę
daniel1302
Sprubuje a teraz drugi problem zeby chodzil jesli nikogo niema na stronie
Cysiaczek
Nie zrobisz tego w ten sposób - poczytaj o CRON, bo strona istnieje tylko gdy ktoś na niej jest.

Pozdrawiam.
daniel1302
Witam prosze jeszcze o pomoc próbowałem dwa dni zboic to z zapytaniami ale nierozumie ajaxu nierozumie nawet niektórych zeczy php jak niepoucze sięz 2 dni i niepokombinuje a tego niemoge kurs przeczytalem 9 razy prosze jak zorbic aby zapytanie bylo generowane bo musze odswierzyc co do sekundy a jesli pozniej to nic
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.