Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Spam a formularz email
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
andy84
Mogl by ktos podpowiedziec mi jaka jest szansa wyslania przez formularz z tej strony www.websignuk.com ( contact - tab ) spamu questionmark.gifquestionmark.gif

Proboje zrozumiec jak to moze byc mozliwe- jezeli formularz wysyla sie jedynie kiedy sa wypelnione wszystkie pola - moze ktos wie jak to mozna zrobic ( nie ze mi zalezy na wysylaniu spamu do samego siebie, ale chce wiedziec co moge zmodyfikowac zeby zablokowac spam dla innych osob ktorym wstawialem ten formularz smile.gif )

Dzieki za informacje
terabit
Cytat(andy84 @ 13.08.2007, 18:48:25 ) *
...ale chce wiedziec co moge zmodyfikowac zeby zablokowac spam dla innych osob ktorym wstawialem ten formularz smile.gif )...

no to zrób np. żeby wyslac e-mail trzeba przepisać jakis kod lub dodac do siebie jakies liczby itp.
barat
Możesz też automatycznie odrzucać maile, które w treści zawierają \r\n bo normalny użyszkodnik takich karetek nie wstawia smile.gif
Zamiast korzystac z mail() zainteresuj sie też klasą PHPMailer smile.gif
http://www.phpfreaks.com/tutorials/130/0.php <= fajny artykuł o tej klasie
andy84
@barat, @terabit dzieki wam za rady - kwestia w tym juz ze zeby wyslac cos na email w formularzu to wszystkie pola musza byc wypelnione inaczej wyrzuci blad jezeli ktores z nich bedzie puste - co mnie bardzo interesuje to: w jaki sposob niby mozna spam wysylac przez taki formularz - koles u ktorego lezy inna strona z takim formularzem narzeka mojemu klientowi ze bedzie musial chyba wylaczyc ten formularz kontaktowy bo za duzo spamu bedzie szlo - itak by ten spam szedl do mojego klienta a jemu to wisi wiec nie czaje kolesia ;/ i szukam argumentu na temat tego skryptu formularza jka cos to go tu wklejam zeby moc przejzec jak ktos by chcial to przeanalizowac moze ?

1. <?php
  2. if(!$visitormail == "" && (!strstr($visitormail,"@") || !strstr($visitormail,"."))) 
  3. {
  4. echo "<h2>Use Back - Enter valid e-mail</h2>\n"; 
  5. $badinput = "<h2>Feedback was NOT submitted</h2>\n";
  6. echo $badinput;
  7. }
  8. if(empty($visitor) || empty($visitormail) || empty($notes )) {
  9. echo "<h2>Use Back - fill in all fields</h2>\n";
  10. }
  11.  
  12. $attn = $attn ; 
  13. $subject = $attn; 
  14.  
  15. $notes = stripcslashes($notes); 
  16.  
  17. $message = " Attention: $attn \n
  18. Message: $notes \n 
  19. From: $visitor ($visitormail)\n
  20. ";
  21. $from = "From: $visitormailr\n";
  22.  
  23. mail("odbiorca@email.co.uk", $subject, $message, $from);
  24. echo "Thank You :$visitor,( $visitormail )<br />";
  25. ?>
qwaq
moja propozycja zabezpieczenia: generuj grafike w GD z jakimś tekstem pobieranym ze zmiennej i każ go wprowadzić wspak.

Oczywiście odpowiedni skrypt i sprawa załatwiona
andy84
moge tak zrobic w sumie - ale qrcze patrzac na inne formularze po stronach ile "tak malych"formularzy jest tak zabezpieczanych ? zrobie chyba tak jak mowisz - pytanie ile spamu na taki emal moge dostac ;] - zrobie i zobaczymy rezultat pozdrowienia dzieki za pomoc

wracajac jeszcze do tematu bylo kilka ciekawych rad bardzo mi pasowala ta z wpisywaniem kodu jednak cos jest jeszcze nie tak ;/
obecnie wyglada srpawa tak :

w moim formularzu email musi byc w odpowiedniej postaci np - nazwa@nazwa.cos
musi byc podana zawartosc pola text

inaczej nie da sie wyslac nic jednak jak sie pusci pierwsza wiadomosc i otrzymuje echo ze wiadomosc zostala wyslana moge ten kawalek odswiezac przy pomocy F5 i sie wysle tyle razy co bedzie odswiezony ;/ ma ktos jakis pomysl na to questionmark.gifquestionmark.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.