Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [indeksy] pytanie o wydajnosc ...
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
orson
witam ...

tworze strone w php dosyc rozbudowana i zamierzam zostawic sobie gotowca na nastepne okazje winksmiley.jpg ... moje pytanie jest takie:
spodobal mi sie pomysl przechowywania danych konfiguracyjnych ... czyli nazwa pola i wartosc ... i teraz mam pytanie czy dla takich kolum tworzyc indeksy czy bron boze ... chodzi mi o wydajnosc ... pola bede czesto odczytywane ale zadko aktualizowane ... co radzicie questionmark.gifquestionmark.gif

cya
Jabol
a zrob se te indeksy skoro masz ochotę. pamiętaj, że indeksy daje się na polach od where i order by.
dzieciol4
na a ile bedzie rekordow przeciez po co ci indeksy skoro bedziesz mial 100 rekordow na krzyz smile.gif
orson
witam ...

myslalem ze indeksy w znaczacy sposob przyspiesza pobieranie danych ... ale z moich testow [ ab.exe winksmiley.jpg] roznica jest niewielka ....

cya
FiDO
Bo pewnie masz malo rekordow... czym wiecej tym wiekszy przyrost szybkosci. Sprobuj dla kilku milionow smile.gif
Seth
Przy malych bazach rzedu kilku set rekordow indexy rzeczywiscie moga wydawac sie o cipunke szybsze ale juz przy bazie gdzie posiadamy kilkaset tysiecy w zwyz rekordow indexy sa nie ocenione.
Jabol
a tak wogóle to po co przyśpieszać zapytania, które ( jeżeli zrobiłeś je tak jak myślę ) trwają ( tzn. ich wykonanie trwa winksmiley.jpg ) setne sekundy albo i mniej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.