stworzyłem dwie tabele o nazwie MATERIAŁY z kolumnami: idMaterialu, NazwaMaterialu, idKategoriiMaterialu oraz KATEGORIEMATERIALOW z kolumnami: idKategoriiMaterialu, NazwaKategorii. Mój problem polega na tym, że proboje wyświetlić wybrany materiał z tabeli MATERIAŁY w taki sposób aby było widać wybranego NazwęMateriału oraz przypisaną do niego NazwęKategorii.
Zrobiłem taki skrypt:
<?php require_once ('baza.php'); // Połącz się z bazą danych. $sql = "SET CHARSET latin2"; // Zmiana kodowania znaków w bazie danych. // Utwórz zapytanie. $query = "SELECT * FROM materialy WHERE IDmaterialu='".$IDmaterialu."'"; if ($result) { // Jeżeli zapytanie zostało wykonane poprawnie, pokaż rekordy. // Pobierz i pokaż wszystkie rekordy. $IDkategorii=$row[2]; $querykat = mysql_query("SELECT IDkategorii, NazwaKategorii FROM kategoriematerialow WHERE IDkategor
ii = '".$IDkategorii."' ORDER BY NazwaKategorii") or die(mysql_error()); $NazwaKategorii=$row['NazwaKategorii']; echo '<table align="center" cellspacing="2" cellpadding="6"> <tr><td align="left"><b>Nazwa materiału:</b></td><td align="right">'.$row[1].'</td></tr> <tr><td align="left"><b>Kategoria:</b></td><td align="right">'.$NazwaKategorii.'</td></tr> </table>'; } } else { // Jeżeli zapytanie nie zostało wykonane pomyślnie. } ?> <p align="center"><input type="button" value="Wróć" onclick="history.go(-1);">
Czy ktoś będzie potrafił przerobić ten skrypt tak aby działał poprawnie?