CryWolf
19.08.2007, 16:20:32
Witam!
Mam formularz do którego wpisuje się jakąś treść, która dodawana jest jako rekord. Chodzi mi o to, że potem wyciągając tą kolumnę z bazy i wyświetlając wartość na stronie to znaki typu ą,ę nie wyświetlają się. Zamiast ą jest np. znak zapytania. Używam programu HateML. Używam nagłówka header('Content-type: text/html; charset=iso-8859-2'); i kodowania iso-8859-2 czyli standardu PL.Wszystkie znaki typu ą,ę które nie są wyciągane z bazy wyświetlają się normalnie. Kolumna ma taką opcję jak Collation i jest ona ustawiona na latin2_general_ci. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź!
szawel
19.08.2007, 16:36:21
a wyszukiwarke na forum masz??
CryWolf
19.08.2007, 16:49:03
To szukałem rzeczy na ten tamet i ejdyne co mnaiej więcej pasowało to to, żeby użyć: mysql_query('SET CHARSET latin2');
chociaż i tak nie działa, pomógłbyś? albo proszę o podrzucenie jakiegoś tematu
pozdrawiam
szawel
19.08.2007, 17:02:44
sprubuj tego:
- przed pierwszym zapytaniem do bazy mysql_query('SET CHARSET LATIN2');
- kodowanie w meta iso-8859-2 (zapisane przez jakiś edytor, a nie notatnik)
- system kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
- system porównań dla połączenia MySQL: UTF8_Unicode_ci
- metoda porównywania napisów: latin2_general_ci
CryWolf
19.08.2007, 20:15:37
To tak, -MySQL charset: UTF-8 Unicode (utf8) -MySQL connection collation utf8_unicode_ci-programem hateML koduje na iso-8859-2"metoda porównywania napisów: latin2_general_ci " gdzie to się sprawdza?To jest to Collation w ustawieniach kolumny? jak tak to mam latin2_general_ciOd razu po połączeniu z bazą jest mysql_query('SET CHARSET LATIN2');Nie wiem co robić, nie działa Pomoże ktoś?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.