Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mssql+odbc] pobranie wartosci autoinkrementowaniego pola
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
Mordoran
Witam!
Mam Microsoft SQL Server 2005 i lacze sie z nim poprzez odbc.
Dodaje do bazy rekord, i tam automatycznie id sie zwieksza o 1. Jak po dodaniu do bazy rekordu pobrac to id ktore sie samo zwiekszylo. W MySQL jest funkcja mysql_insert_id" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i wlasnie jej odpowiednika w odbc poszukuje. Jest takowy ?
Wiem ze mozna pobrac najwysze id, albo po przez przeszukanie tabeli zeby znalesc wiersz ktory mi sie zgadza z danymi przed chwila wyslanymi.
Ale obawiam sie z zlosliwy uzytkownik z 2 kompoterow te same dane wysle w tym samym czasie i bede mial problem bo beda 2 takie same id.
Dzieki za pomoc.
DawidF
Jeśli pole jest "autoincrement", to nie ma możliwości, żeby podczas wykonywania tego samego skryptu pole to otrzymało taką samą wartość. Jeśli jednak pole to jest innego typu (np. zwiększanie jego wartości odbywa się poprzez skrypt) to Twój user musiałby być nie tylko złośliwy, ale i niezwykle szybki!

Co do odpowiednika mysql_insert_id to takowego nie ma, o ile się orientuję, ale zajrzyj tutaj, tutaj i tutaj.
Szczególnie ten pierwszy skrót powinien Cię naprowadzić na właściwy trop.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.