Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Zmiana znaków w tekście z formularza i dodawanie go do bazy mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
puz219
Witam.

Czy mógłby mnie ktoś nakierować na sposób jak zrobić coś takiego.

Chciałbym, żeby tekst, który jest przesyłany do pliku przetwarzającego formularz, był przed dodaniem go do bazy danych mysql jeszcze odpowiednio przerobiony.

Mianowicie chciałbym napisać skrypt, który pobierałby tekst z odpowiedniego pola formularza, sprawdzał czy są w nim polskie znaki, jeśli są to zamieniał je na kody odpowiednie kody asci, a dopiero potem taki przetworzony tekst dodawał do bazy danych mysql.

Widziałem już kiedyś coś takiego, ale nie wiem gdzie, i nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać od nowa.

Wiem, że wiąże się to ze wpisaniem wszystkich znaków, ale wolę to zrobić raz, niż ręcznie zamieniać te znaki przy wypełnianiu formularza.

Wiem, ze wyglądało to tak, np.

jeśli "ś" to zamień na "ś";

Mógłby mi ktoś podać jakieś wskazówki, lub jakiś fragment kodu, np dla jednej litery, to już sobie potem poradzę.
I jeszcze nie mam pojęcia, jak zrobić tak, żeby przed zapisaniem do bazy danych najpierw sprawdzał ten tekst,ewentualnie zamieniał litery, a potem dodawał taki przetworzony tekst do bazy danych.

Bardzo proszę o pomoc.
mike
Jeśli wiesz jak pobrac dane z formularza i jak je wstawić do bazy to potrzebujesz tylko jednej rzeczy.
Jak podmienić znaki. A od tego masz str_replace().

Kombinuj. Powodzenia.
puz219
kombinuje, kombinuje..... i nic.

Na podstawie manuala, dowiedziałem się jak zrobić, żeby mi pousuwało jakieś litery z tekstu, albo pozamieniało np. kilka liter na jedną, ale jak zrobić, żeby zamieniało ą na kod asci i potem ę i ł i ś itd.

Chodzi o to jak to wszystko połączyć, bo nie mam pojęcia. Mógłbym prosić chociaż o jakiś kawałek kodu.
Cosi*
Może spróbuj zainteresować się funkcją urlencode().
Odkodowujesz oczywiście za pomocą urldecode() smile.gif
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.