jaszu
22.08.2007, 20:21:31
witam,
mam juz caly skrypt mini portalu, lecz niewiem jak wykonac logowanie oparte o baze, w bazie jest id, nick, haslo (zakodowane w sha1)
macie jakis kod?
kossa
22.08.2007, 20:24:17
mamy

znajdziesz go na forum, była masa tego typu pytań i prawie w każdym poście jest jakiś fragment kodu który może się Tobie przydać
a tak z drugiej strony to napisałeś portalik w php a nie wiesz jak zrobić proste logowanie za pomocą select i session...?

Łukasz
jaszu
22.08.2007, 20:44:08
prosty portalik
szukałem i nic nie znalazłem, aaa, i da sie pewnie zrobic zeby sesja nosila nazwe loginu. a jak zrobic zeby w pliku txt lub w bazie zapisywalo sie kazdy ruch uzytkownika? tzn jakie adresy odwiedza ];
kossa
22.08.2007, 20:53:19
<?php
$_SESSION["USER_LOGIN"]=$login_zalogowanego_usera; // :-)
?>
Cytat
a jak zrobic zeby w pliku txt lub w bazie zapisywalo sie kazdy ruch uzytkownika?
jak user wchodzi na jakiś adres w Twojej stronie to zapisuj url do bazy lub pliku z id usera
Łukasz
jaszu
22.08.2007, 22:45:58
poszukalem jeszcze raz i nie znalazlem dzialajacego
kossa
22.08.2007, 23:15:43
widzisz, na forum jest zwykle tak że są kody z błędami a gdzieś dalej pojawiają się rady jak je poprawić więc przejrzyj całe wypowiedzi albo zacznij sam kombinować i poproś o pomoc jak będziesz miał problem bo ja wnioskuję że oczekujesz gotowca,a to w dziale praca oferowana...
1. sprawdzasz login i haslo z formularz z tym co jest w bazie (select...)
2. jeśli ok to sesja ze zalogowany - tak, w przeciwnym wypadku że nie i wracasz do formularza i wyświetlasz komunikat o błedzie
proste, wszystko powyżej jak logowanie w najprostszej postaci ma funkcjonować
napisałeś portal więc masz tam na pewno zapytania select więc nie powinno być to dla Ciebie problemem, napisz coś, a potem pokaż kod jak coś nie będzie Tobie działało
Łukasz