Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php + mysql]dodawanie i odczytywanie z bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
krzako100
Muszę stworzyć stronę, która będzie dodawała wyniki sportowe do tabeli sesja po sesji. Wymyśliłem sobie więc, że do pierwszej tabeli "numer" dodam numery stanowisk kolumna "numer" i nazwiska kolumna "nazwiska". Do każdej sesji będę tworzył odzielną tabelę w której będą kolumny "numer", "wynik" i "lokal". kolumny "wynik" i "lokal" będę zapełniał przechodząc ze strony na stronę kożystając z funkcji POST natomiast kolumnę "numer" chcę otrzymywać z z pierwszej tabeli "numer", i z tym ostatnim mam straszny problem.
Do tabeli "numer" dodaję poleceniem:
  1. <?php
  2. query1 = "insert into numer values ('".$numer1."', '".$nazwisko1."')";
  3. $result = mysql_query($query1);
  4. ?>

i ładnie się mi dadaje do bazy natomiast na następnej stronie pisze:
  1. <?php
  2. $numer1 = mysql_query("SELECT numer FROM numer where numer = '1'");
  3. $query1 = "insert into wyniki1 values ('".$numer1."', '".$wynik1."', '".$lokal1."') ";
  4. $result = mysql_query($query1);
  5. ?>

i w miejsce gdzie powinna być 1 w kolumnie "numer" wyskakuje 0, natomiast pozostałe dane "wynik1" i "lokal1" dochodzą niezmienione.
Proszę o pomoc bo niewiem gdzie mam błąd.
nospor
  1. <?php
  2. $numer1 = mysql_query("SELECT numer FROM numer where numer = '1'");
  3. ?>

Zobacz w manualu co zwraca mysql_query a dowiesz sie ze nie zwroci ci on wartosci kolumny. Doczytaj później w tym samym manualu jak przetworzyc to co zwroci mysql_query.

A na przyszlosc to rob glupie echo $numer1; i juz bedziesz wiedzial ze masz cos nie tak....

ps: przenosze
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.