Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z kodowaniem MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
dymitros
Na wstępie witam,

Przejrzałem część tego forum w poszukiwaniu odpowiedzi na moje pytanie - znalazłem podobne tematy i problemy, jednakże odpowiedzi się nie doszukałem. Tamte metody niestety u mnie nie podziałały.

A teraz o co chodzi:
Zainstalowałem u siebie na lokalnym komputerze vertrigoserv (wersja 2.18). Wszystko przebiegło pomyślnie, wszystkie komponenty się zainstalowały i niby jest ok. Problem jednak pojawił się przy imporcie starszych baz (3.x, 4.x) do tej z vertrigoserv (versja 5.x). Otóż po zaimportowaniu danych w phpmyadmin i bazie wszystkie znaki wyświetlane są prawidłowo, jednakże w momencie wyrzucenia tych informacji na stronę www, to zamiast polskich znaków pojawiają się wszędzie "?".
Nie jest to problem z kodowaniem strony, czy też z systemem porównań dla MySQL czy tabel, ponieważ wszędzie jest kodowanie ISO-8859-2.

Problem jest w jednym ustawieniu "System kodowania znaków dla MySQL", które statycznie ustawione jest na "UTF-8 Unicode (utf8)" i nie mogę tego zmienić... Czy ma ktoś pomysł, jak mogę zmienić to ustawienie, aby również było Latin-2 (iso)?

Screen z tym o czym piszę:

Dla porównania na home.pl (z którego to zgrałem bazę) wygląda to następująco:

I własnie taki efekt chce mieć u siebie - dokładnie taką, stałą konfigurację (domyślnie).

Będę wdzięczny za pomoc i wszelkie sugestie z czym może być problem.
vokiel
Może to Ci coś pomoże:

Polskie znaki w MySQL
dymitros
Dzięki za odzew.
Na tej stronie niestety nie ma odpowiedzi na moje pytanie. Jest tam dokładny opis tego, jak sobie poradzić przy samym przenoszeniu baz z innych serwerów/wersji, jednakże nie ma opisu jak zmienić (na stałe) domyślnego kodowania MySQL'a. sad.gif
Tak więc jeszcze raz dzięki, a ja szukam (i czekam) dalej. smile.gif
CryWolf
masz kodowanie tylko nagłówkiem czy program także Ci koduje?
dymitros
Chyba nie rozumiem pytania... w stosunku do mojego kontekstu.
Fo
a zmiana w my.ini linijki

default-character-set=

na odpowiednia wartość nie zadowala ?

jak nie to pewnikiem podczas instalacji bazki definiuje się z jakim charsetem ma być mysql uruchamiany.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.