Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql]zmiana liczby
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jawka7
mam w bazie danych np taka licba zapisana w ten sposób 12:31 calosc w jednym polu oczywiscie i to nie jest zapisane w formacie int tylko varchar. jak sie domyslacie to jest godzina. i teraz mam problem bo zamiast zrobic minut i godzin w osobnych polach to zrobilem w jednym i nie chce mi sie teraz przekopywac wszystkich skryptow zeby to zmieniac i mam do was pytanie czy mozna to jakos obejsc tak zeby caly czas zwiekszyc o dwie minuty?? tylko tak ze jak bedzie godzina 12:59 to zeby uwzględnilo tez godziny.
Fixus
hmm może tak:
pobierasz tą godzine do zmiennej i masz np:
$zmienna = '12:59';
dajesz to do explode - rozdzielasz wg. dwukropka
$item = explode(':', $zmienna);
i dajesz to w instrukcje warunkowe:
Kod
$godziny = $item[0];
$minuty = $item[1];
if($minuty>59) { $godziny += 1; $minuty = 00; }

i jeszcze musisz to złożyć i zrobić update. taka luźna myśl, ale może pomoże smile.gif
franki01
Mozna inaczej:

1. <?php
  2. $explode = explode(":", $godzina);
  3. $time = mktime($explode[0], $explode[1], 0);
  4. $time += 120;
  5. $godzina = date("H:i", $time);
  6. ?>

Mozna tutaj troche pobawic sie w wyswietlanie itp smile.gif
jawka7
ale kretyun ze mnie ni pomyslalem ze moge to wsadzic w explode no nic ale czlowiek uczy sie na ledach wielkie dzieki chlopaki ;]
.radex
co do explode, to zamiast robić:

$godziny = $item[0];
$minuty = $item[1];

lepiej zrobić:

list($godziny,$minuty) = explode(':' , $zmienna);

winksmiley.jpg
zimi
podejrzewam że MySQL spokojnie dałby radę sobie rzutować ten ciąg na godzinę gdybyś dodał ':00' (sekundy) i za pomocą funkcji MySQL operujących na godzinie dałoby się zrobić bez problemu i ingerencji php...

ale to tylko podejrzenia... musiałbyś to sprawdzić
franki01
Cytat(zimi @ 11.09.2007, 09:58:04 ) *
podejrzewam że MySQL spokojnie dałby radę sobie rzutować ten ciąg na godzinę gdybyś dodał ':00' (sekundy) i za pomocą funkcji MySQL operujących na godzinie dałoby się zrobić bez problemu i ingerencji php...

ale to tylko podejrzenia... musiałbyś to sprawdzić

Jaki jest tego cel? Chodzi o to zeby czas zwiekszyc o dwie minuty...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.