Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL/System plików] Co wybierzecie ? :)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Babcia@Stefa
Witam, pewien ,,WebMaster" sprzecza się ze mną na gg, co jest lepsze do przechowywania danych.
Ja mówię mu że lepiej wybrać MySQL, a on się upiera że ma 4000 userów na systemie plików w swojim serwisie. biggrin.gif

Co wy doradzicie? smile.gif

I to co wybierzemy będzie obsługiwało silnik gry online (coś w stylu Ogame, TheCrims).

@edit
Dodatkowo ajax będzie odświerzał poszczególne elementy takie jak czat i wiele innych.

@edit
Dzięki za odpowiedzi, wybrałem MySQL smile.gif

A przy okazji napisałem sobie banalną obsługę MySQL'a biggrin.gif
  1. <?php
  2. $sql = new Bsql('localhost', 'user', 'haslo'); // tworzenie obiektu
  3. $sql -> connect('bazadanych'); // łączenie i wybieranie bazy
  4. // test
  5. $sql -> tab_add('test'); // dodawanie nowej zakładki o nazwie test
  6. $sql -> query('SELECT * FROM users');
  7. $sqlarray = $sql -> data('numrows'); // wyniki (ilość wyników) dla zakładki test
  8. $sql -> tab_switch('default'); // przy tworzeniu obiektu dodawana jest zakładka default
  9. $sql -> query('SELECT * FROM pages'); // zapytanie dla zakładki default
  10. $sqlarray = $sql -> data('array'); // wyniki (tablica z wynikami) dla zakładki default
  11. print_r($sqlarray); // pokazuje całą tablicę z zakładkami (w tym przypadku wyniki)
  12. ?>

Bazę zamyka destruktor.

Dziękuję, Babcia@Stefa
Cezar708
... ja zdecydowanie jestem za bazą danych, oprócz przechowywania danych jest jeszcze sprawa ich sprawnej obsługi... co będzie jak nagle okaże się że trzeba dodać jakąś relację, lub nawet kolumnę? Na pliku tekstowym... to ja dziękuję, poza tym myślę, że plik tekstowy to mniejsze bezpieczeństwo mimo wszystko i więcej pracy (trzeba opracować cały engine do jego obsługi, zapisywanie, edycje, usuwanie rekordów.. itd)
NuLL
Mowiac krotko - stosowanie plikow majac do dyspozycji baze danych to jak krojenie ryby mlotkiem biggrin.gif
qqrq
Dokładnie! Bazy są o wiele bardziej elastyczne niż system plików. Poza tym przeszukiwanie pliku jest bardziej czasochłonne niż wykonanie zapytania w bazie.
Mordoran
Nie wspominajac o problemie wspolnego dostepu do plikow przez wielu uzytkownikow. A baza ma silnik ktory o to sam dba.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.