Chcę dodać do swojego skryptu prosty mechanizm obsługi pseudo-tagów, podobnie jak w przypadku BBCode. Zastosowałem jedno z rozwiązań dostępnych w Internecie, ale jego kod jest dla mnie zbyt zagmatwany, żebym umiał rozszerzyć jego funkcjonalność do takiego poziomu, jaki jest mi potrzeby.
W zasadzie to interesuje mnie tylko jedna rzecz - jedna funkcja.
Na wejściu (w tekście wprowadzanym przez użytkownika) jest coś takiego:
Kod
[lbimg]plik_maly|plik_duzy|podpis|orientacja[/lbimg]
Chciałbym, żeby na wyjściu (na wyświetlanej stronie, tudzież w tym, co zwraca funkcja, której poszukuję) powyższy kod został zamieniony na:
Ponieważ w moim pseudo-tagu występują parametry, więc sądzę, że zwykła - jednolinijkowa funkcja wykorzystująca wyrażenia regularne tu nie wystarczy. Próbowałem rozwiązać ten problem na wiele sposóbów, ale zawsze bez efektu - to przekracza moją wiedzę.
Być może ktoś z użytkowników będzie wiedział, jak mi pomóc?
Oczywiście to, co jest na wejściu (czyli ów pseudo-tag) może być dowolnie zmodyfikowany. Jeśli miałby to uprościć poszukiwaną przeze mnie funkcję to na przykład może on mieć taką postać:
Kod
[lbimg img_prev="plik_maly" img_main="plik_duzy" title="podpis" align="orientacja"]
Lub dowolną inną. Wszystko, czego do szczęścia potrzebuję to możliwość przekazania tych czterech parametrów dla każdego obrazka i następnie przetworzenie tego do pokazanego powyżej ciągu tagów HTML.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc,
Trejder