Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [pomysł][php][mysql] System newsów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
in5ane
Hi,
chciałem was spytać, w jaki sposób najlepiej zrobić system newsów z archiwizacją. Chodzi o to, żeby była w menu lista wyboru np. lipiec 2006 - ilość newsów. I nie mam pomysłu jak by to zrobić. Może macie jakieś całkiem inne plany jak można rozplanować to.. też bym prosił o pomoc.

Kolejna sprawa, jak w tym systemie newsów zrobić najlepiej "czytaj więcej". Może poprzez nowe pole w bazie, czy lepiej zastosować funkcję skracającą tekst?

I jeszcze jedna sprawa.. chodzi o miniaturki w newsach. Jak to zrobić? Chyba bym zrobił, żeby był upload tych obrazków.

P.S.: Kiedyś robiłem te rzeczy, ale było namotane. Teraz chciałem zrobić to profesjonalnie, aby nie było syfu w bazie i kodzie.

Z góry dzięki za pomoc smile.gif
qqrq
Jeśli planujesz zrobić duży serwis, to pobaw się programowaniem obiektowym - podziel swój kod na klasy, moduły etc. Do obsługi bazy możesz np. użyć aktywnych rekordów generowanych przez Propela, albo zbudować własne klasy w oparciu np. o PEAR:biggrin.gifB. Ważne tutaj jest też rozsądne zaprojektowanie samej bazy.
Co do "czytaj więcej" to proponuję funkcję skracającą tekst. No chyba że newsy będą monstrualnie długie, albo skrócony news ma się różnić od pełnego, wtedy nowe pole.
Co do miniaturek - podczas uploadowania właściwego obrazka wygeneruj sobie taką miniaturkę przy pomocy biblioteki GD i zapisz na serwer.
in5ane
@qqrq: nie programowałem nigdy obiektowo i na razie nie mam czasu na naukę tego. Muszę napisać dobry ten system newsów oparty o normalne php, tylko właśnie nie wiem jak bazę rozplanować i kod. Najgorzej to chodzi o te archiwum.
RaNdaLLHD
1) W bazie danych tworzysz kolumne w stylu 'data dodania', potem po prostu wyświetlasz to co chcesz według tej daty po przez odpowednie zapytanie.

2) Np. za pomocą funkcji substr" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual pokazujesz tylko kawałek newsa. na końcu robisz odnośnik np. czytaj więcej gdzie przenosisz do strony z calą zawartością newsa (oczywiście na tej stronie masz tylko odpowiednie zapytanie do bazy).

3) Co do miniaturek i wgrywania plików na serwer to było wielokrotnie poruszane na forum. Poszukaj jest sporo tematów na ten temat.
in5ane
Okey, jakoś wykombinuję.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.