Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zamiana znaków w adresie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Garguis
Witam!

Dawno tu nie pisałem, a to za sprawą iż nie miałem żadnych problemów z kodami i innymi tego typu klockami. Teraz piszę bo mam problem z zamianą znaków polskich w adresie. Nie do końca jednak tak jest. Zamienić to zamienię lecz nie chciałbym tego strosować do treści witryny.

Wytłumacze może tak:

Mam system artykułów, gdzie mam podział na kategorie. W .htaccess oczywiście wszystko robię prawodłowo, a następnie zmieniam link na stronie na poprawny link FREIENDLY. Później ładuje do kodu moją funkcję zamieniającą znaki:

Kod
$tekst = $row['bla']

$tekst = str_replace(' ', '_', $tekst);
$tekst = str_replace('ę', 'e', $tekst);
$tekst = str_replace('ą', 'a', $tekst);
itd..

echo $tekst

Tylko że to
Cytat
$tekst = $row['bla']
wyświetlam na stronie jako np. nazwę artykuły, jak i nazwę w pasku adresu.

Zamienia mi się treść na stronie i treść w pasku adresu.

Moje pytanie brzmi:

Jak zapobiec zamianie treśći na stronie a żeby tylko się zmieniały znaki polskie w adresie ?

Dziękuje za wszelką pomoc czy też wskazówki...

Pozdrawiam!
Daimos
zrob funkcje ktora bedzie wyrzucala polskie znaki i wywoluj ja tylko przy wyswietlaniu linkow, chyba o to Ci chodzi?! nie jestem pewny czy dobrze zrozumialem
polskie znaki mozesz zamienic tak:
link do kodu
Garguis
No działa ale ja np. mam liste kategorii, która później wyświetla artykuły, gdzie pobierane sa z bazy według tytułu artykułów. Pobieram je GET - em z paska adresu, ale one sie nie beda zgadzać skoro będą mieć inne, zam,ienione znaki niż w mysql ... Moze innym sposobem da sie pobrac ten tytuł ?

zobacz sam.. teraz nie mam w pierwszym etapie pozamienianych tych linków ale mam w ostatniej zamienione... http://www.krolewscy.pl/art.php Ach... co za bzdetny problem sad.gif Moze innym sposobem pobierac dane z mysql zamiast GETa ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.