Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Problem z funkcją str_replace
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Djvolt
Witam, jestem nowym na tym forum , niewiem czy w dobrym miejscu umieściłem ten temat ,

Mam mały problem z funkcją str_replace , przerabiam jeden skrypt a raczej wyświetkanie linków na przyjazne dla wyszukiwarek kożystające z mod_rewrite apacha. Jak narazie wszytsko działało dobrze jak bazowało na szablonie w kórym były regoły linkow. Ale mam do zmiany jeszcze adresy ( linki ) które występuja jako "szablon" w pliku php. Udało mi się już doprowadzić do tego iż ładnie się wyświetla w formie html lecz w miejscach gdzie są spacke ( puste miejsca ) występuje %20 np : Tester%20Monitora%202.1.html , podobie będzie zrobione też z polskimi znakami ąśżźćńłóę. Próboję to rozwiązać stosując str_replace ale nie moge sobie z tym poradzić, Czy ktoś może podsunąc jakiś pomysł jak rozwiązac ten problem.

Zamieszczam fragment kodu nad którym tak siedze :
  1. <?php
  2. $pafdb_temp3 = $pafdb_tpl;
  3. $pafdb_temp3 = str_replace('{number}', $pafdb_temp1+1, $pafdb_temp3);
  4. $pafdb_temp3 = str_replace('{filelink}', $pafdb_cfg['dburl'].'/pliki/'.$pafdb_temp2['file_id'] .'/' .$pafdb_temp2['file_name'] .'.html' , $pafdb_temp3);
  5. $pafdb_temp3 = str_replace('{filename}', $pafdb_temp2['file_name'], $pafdb_temp3);
  6. ?>

czwarta linijka kodu odpowiada za wyświetlanie linku

Proszę o pomoc z rozwiązaniu tego problemu.

Pozdrawiam Bartek
Cysiaczek
Witaj na forum

Popraw proszę tytuł topiku na zgodny z zasadami forum Przedszkole

Pozdrawiam.
Djvolt
oki , przepraszam , już poprawiłem , winksmiley.jpg
Hazel
może strtr" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual pomoże?
Djvolt
mogł bys podac przygład jak to zastosowac w tym przykładzie co wyzej podałem,

Próbowałem to zastosować ale wynik był taki że pojawiały mi sie jedynie pierwsze literki jako opis linku a sam adres wystepował bez zmian.

pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.