Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strona na DIV-ach
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
grzegorz-gg
Witam!
Właśnie zacząłem pisać nowy szablon swojej strona który chcemy zrobić na DIV-ach. snitch.gif
Napotkałem problem z wyświetleniem strony w Firefox i IE.
Szczególnie chodzi o div "logo" w stylu ustawiłem mu margines od lewej strony na 40px i ustawienie tego DIV-a różni się pomiędzy tymi przeglądarkami.
Chciał bym wiedzieć czemu się tak dzieje czy piksele maja inne wymiary w IE a Firefox i jak można poprawić to?

Poniżej przedstawiam kod HTML prostego div-a z zagnieżdżonymi div-ami
  1. <div id="header">
  2. <div class="icon"></div>
  3. <div class="logo"></div>
  4. <div class="search"></div>
  5. <div class="kategorie"></div>
  6. <div class="podkategorie"></div>
  7. </div>

Oraz kod CSS
  1. #header { width: 990px; height: 155px; margin: 0px 0px 0px 0px; padding: 0px 0px 0px 0px; background:#00FF00; }
  2.  
  3. #header div.icon { float: right; width: 700px; height: 20px; margin: 0px 0px 0px 0px; background:#333333; }
  4. #header div.logo { float: left; width: 700px; height: 55px; margin: 0px 0px 0px 40px; background:#FF0FFF; }
  5. #header div.search { float: right; width: 700px; height: 30px; margin: 0px 0px 0px 0px; background:#FF0FFF; }
  6. #header div.kategorie { float: left; width: 990px; height: 30px; margin: 0px 0px 0px 0px; background:#C60000; }
  7. #header div.podkategorie { float: left; width: 990px; height: 20px; margin: 0px 0px 0px 0px; background:#CCCCFF; }
Zajec
Cytat(grzegorz-gg @ 21.10.2007, 21:49:35 ) *
Poniżej przedstawiam kod HTML prostego div-a z zagnieżdżonymi div-ami
I żadnej informacji, co jest źle. To, że ustawienie różni się między przeglądarkami mówi tyle co nic.

Prawdopodobnie natknąłeś się na http://www.positioniseverything.net/explor...led-margin.html
smialy
Witam

Standardowy błąd ie :] Można też wykorzystać kombinacje relative i absolute.

ps. Poskracaj trochę CSS winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.