Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MySQL vs PostgreSQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kermi
Przepraszam, że zawracam głowę, ale dopiero początkuję, czytam tu wiele wątków, czytam literaturę i mam wątpliwości przy wyborze motoru bazy: czy MySQL czy Postgres. Chodzi o to, że będę obrabiać bardzo duzą ilość danych, a dokładnie przekonwertowane do bazy SQL'a bazy DBF programu magazynowego. Udało mi się idealnie odwzorować relacje, wykonałem to dla bazy Postgres, a tu na tym forum czytam, że Postgres jest duuużo wolniejszy. W literaturze przeczytałem, że owszem MySQL jest szybszy przy małej ilości danych, leczy przy dużych i bardzo dużych bazach bardziej wydajny jest Postgres. Czy ktoś ma takie doświadczenia i może się nimi podzielić? Powiem, że zrzut jednej tabeli z bazy danych to jest ok. 200 MB. Zrzut wszystkich tabel to jakieś 600 MB. Największa tabela ma 300 tys wierszy. Będę wdzięczny za pomoc i zrozumienie.
Dziękuję za poświecony czas.
sticker
powiem tak z doswiadczenia: pracowałem na mysql przy bazie podobnych rozmiarów i już zamulała a ciagle sie rozrasta i bedzie gorzej dlatego polubiłem sie z lucene dla apacha, postgree nigdy nie używałem dla tak dużej ilości rekordów wiec nie mam fizycznego porównania, ale ponoć przy ponad 100k rekordów postgree staje sie wyraźnie szybsze od mysql i poza tym jest przyjemniejsza w pracy
qqrq
Z tego co wiem, to MySQL siada (czytaj: przestaje działać) i to nie wiadomo dokładnie czemu przy bazach z tabelami w okolicach miliona rekordów. PostgreSQL jest wolniejszy, ale dla dużych baz jest lepszy niż MySQL, bo działa. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.